Goran Bregović za N1: Nisu voleli "Dugme", voleli su Šabana

Showbiz 07. apr 201610:14 > 10:51
N1

Goran Bregović kaže da je imao sreću da radi s velikim imenima u studiju, ali da su mu sa Šabanom Bajramovićem ostale najslađe uspomene.

Koncertom orkestra romske muzike „Crne mambe“, projekcijom dokumentarnog filma „Šaban“ i okruglim stolom o romskoj muzici 17. aprila u Kamernom teatru 55 u Sarajevu biće obeleženo 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića.

„Bilo bi mi krivo da je ovo prošlo bez mene. Pomerio sam sto stvari da bih ovde bio i biću opet. Kad ste dugo na sceni onda sve manje poštovanja imate prema tom svetu. Među retkima prema kojima imam veliko poštovanje i koje sam upoznao je Šaban Bajramović“, rekao je Goran Bregović za N1.

On je kazao da su ljudi na ovim prostorima odrasli sa stereotipom umetnika u koji se on uklapa – „umetnik samoubica“.

„Bio je umetnik za kojeg ne znate kako će se taj život završiti, u svakom slučaju ne kao kod normalnog sveta, jer tako nije ni živeo“, kazao je on.

„Svi muzički recezenti u Jugoslaviji, koji većinu ploča Bijelog dugmeta nisu voleli, obožavali su Šabana Bajramovića. To je bila možda jedina autentična stvar koju smo imali ovde. Sve ostalo je bilo provincijalno“, istakao je on.

Prava autentična muzika je bila muzika Šabana Bajramovića, kaže Bregović.

„Šaban Bajramović je sa mnom snimio dve pesme, ali je to bilo nakon što je imao dva moždana udara i teško je pamtio. Moja ćerka Ema ga je korepetirala, a zatim joj je on napisao pesmu „Ema s tri pištolja“. Takav bariton se ne dešava često. Nikada nismo imali takav svetleći bariton“, ispričao je Bregović.