Irski festival u martu u Beogradu

Showbiz 26. jan 201717:37 > 17:43
Reuters

Peto izdanje Beogradskog Irskog festivala, koje će se održati od 6. do 22. marta, predstaviće na više lokacija u Beogradu deo očaravajuće irske kulture u globalnoj irskoj zabavi u nedelji živahnih proslava, uključujući Svetog Patrika 17. marta, najavili su organizatori.

Publiku očekuju najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, zatim savremeni plesni performans, izložbe, koncerti, radionice i drugi atraktivni kulturni događaji, kao i niz zanimljivih gastronomskih dogodovština.

Beograd je evropski grad u pravom smislu, u kojem je spoj dve živopisne i spontane kulture srpske i irske, iz najudaljenijih delova Evrope, jugoistočne i zapadne, prirodno nastao, inspirisan našim Keltom – Svetim Patrikom, stoji u saopštenju.

Na Festivalu, uz poznatu irsku plesačicu Džin Batler, filmove i razgovore sa rediteljem serije „Birmingemske bande“ Dejvidom Kefrijem, uz veče irske tradicionalne muzike, kriglu Guinness piva ili čašu Jameson viskija, irske specijalitete koje će spremati gostujući kuvari…

Koncert će održati kantautor Dilan Taj na jedinstvenom audio-vizuelnom performansu.

Glavni grad Srbije će se i ove godine pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika i nekoliko lokacija, uključujući Most na Adi, biće osvetljeno zelenim svetlom.