Festival "Sundance": Dokumentarac o Siriji među nagrađenima

Showbiz 29. jan 201723:15 > 23:15
Izvor: Promo

Kriminalistički triler, misterija o ubistvu, dokumentarac o Siriji i film o neuobičajenoj ljubavnoj priči su među ovogodišnjim dobitnicima najznačajnijih nagrada na američkom filmskom festivalu Sundance.

Film glumaca Elajdže Vuda i Melani Linski „I Don’t Feel at Home in This World Anymore“, koji govori o depresivnoj ženi koja je opljačkana i pokušava da pronađe lopove, osvojio je Veliku nagradu žirija.

Najbolji američki dokumentarac na festivalu Sandens je „Dina“, ljubavna priča jedne žene koja živi u predgrađu i radnika u Valmartu (Walmart), dok je „Last Men in Aleppo“ proglašen najboljim dokumentarcem u svetu.

Nagrada publike dodeljena je za film „Crown Heights“ o Kolinu Varneru koji je greškom osuđen za ubistvo.

Sundance je jedan od najznačajnijih američkih festivala nezavisnog filma, jer pruža priliku perspektivnim filmskim stvaraocima koji se bave dokumentarnim, inostranim i nezavisnim filmom da promovišu svoje projekte i privuku pažnju šire javnosti.

Glumac i režiser Robert Redford koji je osnivač i predsednik festivala, nazvao je tu filmsku manifestaciju po filmskom klasiku „Buč Kesidi i Sandens Kid“ iz 1969. godine.

Tanjug/AP/Taylor Jewell