Premijera filma "Sunčanica" Nikite Mihalkova u Beogradu

Showbiz 03. okt 201417:27 > 17:37
Izvor: Tanjug/Oksana Toskić

Ruski reditelj Nikita Mihalkov izjavio je uoči svetske premijere njegovog najnovijeg ostvarenja "Sunčanica" da ovaj film opominje i upozorava da bi događaji koji su prethodili Oktobarskoj revoluciji u Rusiji mogli da se ponove.

„Što se tiče Rusije, posle raspada velike zemlje i svega što se dešavalo, počeli smo sami sebe da osećamo kao jedinstvenu naciju, ali postoji opasnost da ponovo krene talas koji bi sve to da razruši“, rekao je Mihalkov.

On je rekao da istorija pokazuje da Srbi i Rusi kao slovenski narodi, ne umeju da uče na sopstvenim greškama, ali da su opasne zemlje koje imaju snagu i strast, a nisu imale ratove na sopstvenim teritorijama.

„Posle rata uvek se govori neka bude šta god, samo da ne bude rat. To je genetsko pamćenje onih koji imaju ratove na svojoj teritoriji. To je unutrašnja genetska memorija. Čini mi se da je jako opasno da postoje zemlje koje ne znaju šta je rat na svojoj teritoriji“, rekao je reditelj.

Upitan da li film ima veze sa današnjom situacijom na Krimu i politikom Kremlja, Mihalkov je kratko odgovorio: „šta da vam kažem, Krim je naš“.

Prema njegovim rečima, film ima svetsku premijeru u Beogradu zato što su Srbija i Beograd primili proterane Belogardejce, jer je sarađivao sa srpskom ekipom na snimanju filma i zato što takvi događaji „treba da se proslave sa prijateljima, a ne u Briselu“.

Film je snimljen prema motivima istoimene pripovetke i priče „Prokleti dani“ ruskog nobelovca Ivana Bunjina, a posle svetske premijere u Beogradu biće premijerno prikazan u Rusiji.

U filmu glume Viktorija Solovjova, Martinš Kalita i Miloš Biković.