Holivud sporo ispravlja rasnu i rodnu nejednakost

Showbiz 01. mar 201812:39 > 12:45
REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

Uprkos kampanji za raznolikost Oskara, sve snažnijem glasu žena, pokretu #MeToo i uspehu filma "Crni panter" o crnom superjunaku, žene i glumci koji nisu belci nisu dovoljno zastupljeni u Holivudu, pokazala je studija.

U studija koju je pet godina radio Univerzitet UCLA konstatuje se da „javnost više voli filmove i televizijske programe s glumcima raznolikog etniciteta, ali „filmski sektor sporo ispravlja svoje rasne nejednakosti“.

Anketa je obuhvatila 200 različitih američkih filmova prikazanih u Sjedinjenim Državama u 2016. godini, kao i 1.251 televizijski program emitovan 2015. i 2016.

Žene su danas prisutnije na filmu, ali stanje se pogoršalo kad je reč o režiji, a to je nakon producenata i direktora studija najuticajnije zanimanje u filmskoj industriji.

U posmatranom razdoblju bilo je samo 6,9 posto žena rediteljki, što je pad u odnosu na godinu pre kada ih je bilo 7,7 posto.

Takođe, u padu je broj žena kao glavnih protagonista filma.

Na televiziji su žene prisutnije u glavnim ulogama: 45 posto u serijama emitovanim na kablovskoj televiziji.

Kada je reč o manjinama koje čine 40 posto američkog stanovništva, one su dvaput manje zastupljene u glavnim ulogama na kablovskoj televiziji i pet puta manje u televizijskim serijama nego belci.

Crni glumci su u nešto boljem položaju, možda zahvaljujući kampanji „Oscars so White“ (Tako beli Oskari), pa crni glumci danas prosečno nose 14 posto uloga na filmu i televiziji, a to je „proporcionalno njihovom učešću u američkoj populaciji“, stoji u izveštaju.

„Ako takvo kretanje ide u dobrom smeru, pred nama je dug put pre nego što osobe koje nisu belci i žene budu zastupljeni u skladu s demografskom stvarnošću u većini područja filmske umetnosti, a naposletku i iza kamere, ističe Darnel Hant, koautor ankete sprovedene na katedri za društvene nauke na koledžu UCLA.

Izveštaj posebno izdvaja svetski komercijalni uspeh blockbustera „Black Panther“ (Crni panter), u kojem su većina glumaca crnci kao i umetnička ekipa, što doprinosi rušenju mita prema kojem filmovi u kojima glavnu ulogu nose žene ili crnci navodno nisu dobro prihvaćeni na velikim tržištima poput Indije ili Kine.