Džoni Mar se pridružuje impresivnom programu zagrebačkog INmusica

Showbiz 21. mar 201914:52 > 22. mar 2019 08:24
Izvor: Jason Kempin / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Džoni Mar, jedan od najboljih svetskih gitarista i nekadašnji član kultnih bendova The Smiths, Electronic, The The i Modest Mouse, nastupiće na ovogodišnjem INmusic festivalu, koji će se održati na zagrebačkom Jarunu od 24. do 26. juna, saopštili su organizatori.

Mar je u svojoj bogatoj karijeri sarađivao s najvećim svetskim glazbenim muzičkim imenima poput Oasisa i Brajana Ferija, a njegovi snažni gitarski rifovi zaslužni su za proboj Smithsa na svetsku scenu.

Mar je svirao u nekoliko manjih bendova pre nego što je 1982. s pevačem Morisijem okupio legendarne Smithse. Grupa je postala jedan od najznačajnijih britanskih bendova svih vremena, a Mar je iz benda otišao 1987. godine.

Nastavio je da radi s brojnim kolegama, poput Talking Headsa, a par godina kasnije oformio je alternativnu grupu Electronic s Bernardom Samnerom (New Order) i Nilom Tenantom (Pet Shop Boys).

Mar je 2003. objavio album „Boomslang“ na kojem prvi put peva. Sarađivao je s brojnim bendovima poput The The, Modest Mouse i The Cribs.

Na solo karijeru se odlučio 2013. kada je objavio album „The Messenger“. Godinu dana kasnije usledio je „Playland“, dok je „Call the Comet“ objavio prošle godine.

Džoni Mar će na 14. INmusic festivalu odsvirati presek hitova iz karijere, a publici će predstaviti i nove pesme.

Na ovogodišnjem INmusic festivalu nastupiće The Cure, Foals, Suede, Garbage, The Hives, LP, Santigold, Kurt Vile & The Violators, Frank Turner & The Sleeping Souls, Sofi Tukker, Peter Bjorn and John, Skindred i dr.