Pixies u septembru na Tašu

Showbiz 04. dec 201911:34 > 11:36
Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Svetski čuveni američki bend Pixies, koji je nedavno objavio hvaljeni novi album "Beneath The Eyrie", održaće koncert 1. septembra 2020. godine na stadionu "Tašmajdan" u Beogradu, najavio je organizator koncerta Long Play.

Prošlo je trideset godina od prvog i jedinog, danas kultnog koncerta Pixies u Beogradu. U Studentskom kulturnom centru 1989. godine nastupio je tada malo poznati alternativni bend iz Bostona, koji je već počinjao da intrigira i privlači svetsku pažnju strukturno i dinamički neuobičajenim, ali izuzetno uzbudljivim pesmama poput „Caribou“, „Gigantic“, „Where Is My Mind“, „Debaser“, „Here Comes Your Man“, „Monkey Gone To Heaven“…

Pixies danas u svetu uživaju ugled izuzetno uticajnog i poštovanog benda. Kurt Kobejn je priznavao uticaj Pixies pri stvaranju generacijske himne Nirvane „Smells Like Teen Spirit“, Tom Jork iz Radioheada je isticao da su Pixies izmenili njegov život, Bono iz U2 ih je prozvao „jednim od najvećih američkih bendova ikad“, dok ih je hvalio i veliki Dejvid Bouvi, koji je čak kasnije obradio pesmu „Cactus“.

Predvođeni gitaristom Blek Frensisom, prepoznatljivom po nadrealnim stihovima o NLO, seksu, biblijskim i drugim neočekivanim temama, kao i pevanju između prijatne smirenosti i iznenadnog izluđujućeg gnevnog vriska, Pixies su se pročuli nizom danas kultnih, bučnih gitarskih albuma – (mini) „Come On Pilgrim“ (1987), „Surfer Rosa“ (1988), „Doolittle“ (1989), „Bossanova“ (1990) i „Trompe le Monde“ (1991).

Nakon raspada benda 1993. godine, usled zamora i međusobnih nesuglasica, Frensis, gitarista Džoi Santijago, basistkinja Kim Dil i bubnjar Dejvid Lovering ponovo se okupljaju 2004. godine, a diskografski rad obnavljaju, doduše sada bez Dil, albumom „Indy Cindy“ (2014). Sa novom basistkinjom Laz Penšantin stiže „Head Carrier“ (2016) i konačno „Beneath The Eyrie“ (2019), koji poseduje gnevnu ubrzanost, beskrajnu maštovitost i živopisnu estetiku ranih Pixies albuma, ali ih ne kopira.

Ulaznice za koncert Pixies na Tašu biće u pretprodaji od 6. decembra. Parter i tribine koštaju 2.500 dinara, dok je fan pit 3.000.

Od 1. marta će parter i tribine koštati 3.000 dinara, a fan pit 3.800 dinara.