Žan Mišel Žar: Morikone je bio izvor stalne inspiracije

Showbiz 06. jul 202012:58 > 13:05
AFP/Thomas Samson

Enio Morikone je bio "izvor stalne inspiracije, kao član porodice", rekao je francuski muzičar Žan Mišel Žar nakon vesti o smrti čuvenog italijanskog kompozitora.

„Kao član porodice, čudno je to reći kada u porodici imam velikog filmskog kompozitora (svog oca Morisa), ali Morikone je bio deo mog privatnog života, bio je sveprisutan u mom životu. Bez Morikonea, kao i mnogi drugi muzičari, mislim, ne bih bio ovde na isti način“, izjavio je Frans presu Žan Mišel Žar.

Ovaj francuski kompozitor i svetska zvezda elektro muzike dodaje da je odlaskom Morikonea izgubio nekoga ko je najviše uticao na njega, „kao muzičar, ali i zbog njegovog pristupa zvuku, odnosa zvuka i slike, te jedinstvene mešavine neverovatnih melodija i tog potpuno modernog zvuka“.

„On je pisao muziku budućnosti“, dodaje.

Žan Mišel Žar opisuje Morikonea kao „muzičara koji je radio na tradicionalan način“, ali koji je „potom integrisao savremenu elektroakustiku“.

„Nećemo moći da ga zaboravimo“, ističe ova svetska zvezda.

On podseća da je Morikone „imao veliki uticaj na sve vrste muzike, daleko izvan filmske muzike“, podsećajući da Metalika počinje koncerte Mirokoneovom „The Ecstasy of Gold“ iz filma „Dobar, loš, zao“.

„Nakon 10 sekundi neke filmske muzike znamo da je njegova, koji je film, vidimo slike… Takođe i u slučaju mog oca, kad je reč o ‘Doktoru Živagu’ ili ‘Lorensu od Arabije’. Ali, kod Morikonea postoji ta mešavina, povezivanje drombulja, električne gitare, orkestralnih horova“.

Morikone je umro u 92. godini u bolnici u Rimu gde je bio prebačen posle pada i frakture butne kosti, prenose mediji.

Počeo je komponovanje 1947. godine, prvo muzike za pozorište. Svetsku slavu stekao je saradnjom sa slavnm rediteljem Serđom Leoneom, za čiji je vestern „Za šaku dolara“ 1964. godine napisao izuzetno zapaženu muziku.

Morikone je pisao muziku i za Leoneove vesterne „Za dolar više“ i „Dobar, loš, zao“. Posebno je zapažen njihov zajednički rad na filmu „Bilo jednom u Americi“ iz 1984. godine.

Komponovao je i uredio partiture za više od 500 filmskih i televizijskih produkcija.

Dobio je počasnog Oskara 2007. za svoje veličanstvene doprinose umetnosti filmske muzike i Oskara za originalnu muziku za film Kventina Tarantina „Podlih osam“ (Hateful eight) 2016. godine.