Preminuo japanski dizajner koji je oblačio Bouvija

Showbiz 27. jul 202010:52 > 11:03
Kyodo/via REUTERS

Japanski dizajner Kansai Jamamoto, koji je osmišljavao odeću za Dejvida Bouvija, posebno za "Ziggy Stardust", umro je od leukemije u 76. godini, objavila je u ponedeljak njegova kompanija.

Rođen je 1944. u Jokohami, a 1971. je postao prvi japanski dizajner koji je imao reviju u Londonu.

U svojim avangardnim kolekcijama, koje su prštale bojama, kombinovao je razne tradicionalne japanske motive, među ostalima one iz kabuki teatra.

Karijeru mu je ipak definisala saradnja sa Dejvidom Bouvijem, s kojim je imao dugogodišnje kreativno partnerstvo.

Susret s Bouvijem nakon koncerta u Njujorku doveo je do toga da je kreirao odeću za Zigija Stardasta, Bouvijev alter ego, koji se prvi put pojavio na naslovnici albuma “The Rise And Fall of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars”.

Sarađivao je i sa Eltonom Džonom i Stivijem Vonderom, kaže njegova kompanija.

Potvrđujući vest o njegovoj smrti, njegova ćerka Mirai rekla je da je otac „napustio ovaj svet u miru, okružen svojim bližnjima“.

„U mojim očima, otac nije bio samo eklektična i energična duša kakvom ga je svet poznavao, već pažljiv, srdačan i privržen“, napisala je.

Jamamoto je umro prošlog utorka, nakon borbe s akutnom mijeloidnom leukemijom. U međuvremenu je sahranjen, a javnost će od njega moći da se oprosti naknadno.

„Ljudi imaju energiju bez granica“, bio je njegov moto, napisala je kompanija u saopštenju, u kom je objavila da je umro 21. jula.

„Dok se borio protiv bolesti, sve vreme je bio pozitivan, nikad nije izgubio strast za kreiranje“, dodala je kompanija.