Britanski ministar od Netfliksa traži da se epizode "Krune" obeleže kao fikcija

Showbiz 01. dec 202012:30 > 21:49
Izvor: REUTERS/Mike Blake

Britanski ministar kulture Oliver Dauden uputio je molbu Netfliksu da na početku svake epizode serije "Kruna" (The Crown) gledaoce upozori da je reč o fikciji, jer bi, smatra on, mlađi mogli pomisliti da se radi o činjenicama.

Ministar je za britanski časopis Mail on Sunday kazao da je bez sumnje „reč o jako lepo produciranom delu fikcije, poput svih ostalih Netfliksovih produkcija“, ali da bi „platforma pre emitovanja svake epizode trebalo da jasno istakne da se radi o izmišljenim događajima“, prenosi CNN.

„Strahujem da bi bez takvog upozorenja generacije gledaoca koje nisu živele u vreme spomenutih događaja mogle zameniti fikciju za stvarnost i shvatiti ih kao činjenice“, dodao je.

On smatra da bi Netfliks trebalo da napiše zvaničnu izjavu koja bi se emitovala pre početka svake epizode, a jasno bi ukazivala na to da je reč o izmišljenim događajima.

Njegov zahtev je posledica bojazni da bi serija mogla napraviti dugoročnu štetu imidžu britanske monarhije. I brat pokojne princeze Dajane Čarls Spencer prošle je nedelje za ITV rekao kako smatra da bi bilo potrebno istaći to upozorenje.

Neki su istoričari kritizirali predlog ministra, smatrajući ga nepotrebnim. Netflix nema običaj da upozorava gledaoce da su serije i filmovi koje prikazuje fiktivni.

Sezona serije koja se upravo prikazuje, a na Netfliks je premijerno prikazana polovinom novembra, prikazuje burno razdoblje vladavine kraljice Elizabete Druge osamdesetih godina prošlog veka. Članove kraljevske porodice prikazuje u ne baš laskavom svetlu i u situacijama koje im ne idu u prilog, piše CNN.

„Kruna“ je jedna od Netfliksovih najpopularnijih serija, a kroz dosadašnje su četiri sezone u njoj prikazani događaji iz prve četiri dekade vladavine Elizabete Druge.

Aktuelna sezona prati početak romanse i konačni krah braka između princa Čarlsa i Dajane, princeze od Velsa, te nastavak prinčeve ljubavne veze s Kamilom Parker-Bouls za vreme braka s Dajanom.

Među ostalim važnijim događajima su i vladavina tadašnje britanske premijerke Margaret Tačer, problemi s mentalnim zdravljem kraljičine sestre, princeze Margaret, kao i kraljičin odnos sa suprugom, princom Filipom i njihovom decom.

Nekoliko kraljevskih biografa i novinara ranije je kritikovalo seriju zbog odstupanja od činjenica, premda njen autor Piter Morgan nikada nije ni tvrdio da su one u potpunosti tačne.