Najduža tv sapunica na svetu "Coronation Street" slavi 60. rođendan

Showbiz 09. dec 202015:22 > 15:23
Andrew YATES / POOL / AFP

Najdugovečnija tv sapunica na svetu, britanska serija "Coronation Street" danas obeležava 60 godina od početka prikazivanja, prkoseći društvenim promenama i pandemiji.

Serija čija se radnja odvija u izmišljenom gradiću na severu Engleske, Vederfildu, prvi je put emitovana 7. decembra 1960.

Radnja prati živote nekoliko porodica, pripadnika radničke klase koji žive u dotrajalim unajmljenim stanovima i nose se s realnim životnim problemima, a nakon posla odlaze u pubove.

Premda su joj u decembru 1960, kad je emitovana prva epizoda, predviđali kratak vek, serija se i nakon 60 godina prikazuje na britanskoj televiziji.

Poznata i po skraćenom nazivu „Corrie“, serija je još pre deset godina postala najdugovečnija televizijska sapunica na svetu, no i dalje zaostaje za BBC-jevom radio emisijom „The Archers“ koja se emituje već 69 godina.

Od mladog scenariste Tonija Vorena najpre je naručeno 13 epizoda, jer su neki producenti očekivali će se nakon toga serija ugasiti. Ipak s vremenom je uspela da privuče pažnju gledalaca, a u roku od šest meseci postala je najgledaniji program uopšte na britanskoj televiziji.

I danas privlači oko šest miliona gledalaca po epizodi, a sredinom februara emitovana je jubilarna 10.000. epizoda.

Džon Viston, derektor ITV-ja North, „Coronation Street“ je opisao kao „vodič za čovečanstvo s ponešto utešnih replika i oštrog, severnjačkog humora“. Dodaje da seriju karakterišu likovi „snažnih žena i nesavesnih muškaraca“.

Zbog karakterističnog britanskoga lokalnog kolorita serija nije stekla veću međunarodnu popularnost, premda se prikazivala u mnogim delovima sveta.

Najgledanija je u područjima engleskog govornog područja, posebno u Kanadi gde se na CBS-u prikazuje od 1960.

Zanimljivo je da je Margaret Tačer posetila filmski set 1990. godine dok je bila premijerka, a tast bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, Toni But, nekada je glumio u seriji.

U sklopu obeležavanja 60 godine emitovanja serije zvona katedrale u gradu Salfordu, koja se nalazi nedaleko od mesta na kojem se odvija snimanje zvoniće dva minuta u znak sećanja na njenog pokojnog tvorca, Tonija Vorena, rođenog u tom gradu.

I Kraljevska pošta je izdala marke koje prikazuju klasične scene iz serije.

Pandemija koronavirusa prekinula je snimanje od marta do juna, ali zatim su se, zbog održavanja fizičkog razmaka epizode počele snimati korišćenjem trikova s kamerama kako bi se činilo da su likovi blizu jedni drugima.

Producenti su ipak priznali da su morali da otkažu dramatičnu epizodu koja je trebalo da se emituje povodom 60. rođendana, jer ju je pandemija koronavirusa u potpunosti učinila neizvodivom.

Aktuelna laburistička poslanica u britanskom parlamentu i bivša glumica u seriji, Trejsi Brabin danas je u raspravi u parlamentu kazala: „Ako postoji jedna stvar u ovoj državi koja može prevladati naše međusobne podele, onda je to ljubav prema Coronation Street-u“, rekla je.