Preminuo hrvatski glumac Pero Kvrgić

Showbiz 23. dec 202011:17 > 12:08
Petar Glebov/PIXSELL

U 94. godini života u Zagrebu je preminuo proslavljeni hrvatski glumac Pero Kvrgić, objavio je Jutarnji list.

Legendarni pozorišni, filmski i televizijski glumac poslednje godine života proveo je u Domu za starije osobe u Lašćinskoj, javlja Jutarnji list.

Pero Kvrgić rođen je 4. marta 1927. godine u tadašnjim Srpskim Moravicama, u Gorskom kotaru.

„Neki su pucali u tablu s natpisom, pa su je posle toga skinuli. Moje mesto je u Gorskom Kotaru, blizu Delnica, i iako tamo ima mnogo Srba, tamo nikada nije bilo nikakvih problema. U Drugom svetskom ratu tamo su pomagali Srbi Hrvatima, a Hrvati Srbima. Pa i ženili su se međusobno. I jako je čudno da se to desilo. To su bili prolaznici, to nisu bili Gorani“, rekao je u jednom intervjuu.

Kao sedamnaestogodišnji mladić, 1944. se pridružio partizanskim pozorišnim trupama „Ivan Goran Kovačić“ i „August Cesarec“, o čemu je često i rado pričao, ne zaboravljajući ni u teškim vremenima da spomene svoju sklonost antifašističkoj ideji.

„Mama mi je bila je Austrijanka, pa je ušla u Sloveniju, pa su se moji u Karlovcu oženili. Kad je počeo rat, oca su odveli, ustaše su ga odvele. Bio je u svojoj restauraciji, a ja sam mu rekao: ‘Ajde tu je šumica, pobegni’. Rekao je: ‘Nemam ja zašto da bežim kad nisam kriv’ i odveli su ga. Najpre u žandarmerijsku stanicu, pa onda u kolonu jednu, pa su ga stavili u neki stočni vagon među druge ljude i onda je otišao. Jedino sam njegov poslednji pogled video kroz rešetke vagona. Ne znam gde je poginuo… Ali, ja uvek kažem da u nesreći ima sreće – od tad, ja u svoje tragikomične uloge lako unesem gorčinu, zato što je ona zapravo prisutna u meni. Tu je, zbog mog oca“.

Od 1950. do 1954. bio je član ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, nakon čega odlazi u Zagrebačko dramsko kazalište, danas „Gavellu“, da bi se potom vratio u HNK, gde je dočekao mirovinu. Na „Gavellinom“ veb sajtu stoji da je, prema nekim podacima, u pozorištu tokom karijere odigrao blizu 200 uloga. „Stilske vježbe“ Rejmonda Kveneaua verovatno su među svetskim rekorderima po dugovečnosti, s obzirom da se u istom sastavu (Lela Margitić i Pero Kvrgić) igraju od 1968. godine.

Uz to je glumio u više od 50 filmova. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima je nagrada „Vladimir Nazor“ za životno delo. Bivši predsednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je Redom kneza Branimira za izuzetan i dugogodišnji doprinos kulturi Republike Hrvatske, pišu Novosti.