SOKOJ: Ko nas je obavestio da nije radio, nije dobio račun za muzički dinar

Showbiz 23. dec 202013:13 > 13:20
Pixabay

Organizacija muzičkih autora Srbije (SOKOJ) saopštila je da privrednicima i svima koji nisu radili zbog pandemije koronavirusa nije uputila račune po osnovu naknade za autorska prava (muzički dinar) emitovanjem muzike u poslovnom prostoru, ako su je obavestili o tome, a da je ostalima odobrila popust.

POVEZANE VESTI

„Privrednicima i drugim korisnicima autorskih dela koji nisu radili i koji su obavestili SOKOJ nije fakturisana autorska naknada“, rekao je direktor te organizacije Dejan Manojlović u odgovoru na pitanje zašto su račune dobili i oni privrednici koji nisu radili.

Dodao je da „svi korisnici javnog saopštavnja muzičkih dela u ugostiteljskim objektima koji nisu radili dobili popust od 100 odsto u periodu vanrednog stanja, od 15. marta do 15. maja, 30 odsto za juli i avgust i dobiće 50 odsto za decembar“.

Prema njegovim rečima „svi korisnici javnog izvođenja u ugostiteljskim objektima dobili su popust od 100 odsto za period od 15. marta do 31. maja i 30 odsto za juli i avgust, a decembar neće biti fakturisan zbog popusta od 100 odsto“.

Manojlović je rekao da je autorska naknada za živu muziku naplaćena od ugostiteljskih objekata u 2019. godini iznosila 70 miliona dinara, dok je u 2020. godini zabeležen pad od preko 40 odsto.

Taj novac se, prema njegovim rečima, raspoređuje na skoro 8.000 domaćih autora i u mnogo većem broju inostranim autorima.

„Ove godine posledice će osetiti svi, a među prvima na udaru je upravo muzička industrija u celosti jer su otkazani nastupi, koncerti, festivali, što je prilično veliki egzistencijalni udar za sve koji od tog posla žive“, ocenio je Manojlović.

Raspodela tih sredstava se, kako je rekao, vrši na osnovu podataka o korišćenju dela i plaćenoj naknadi.

Skupština SOKOJ, sastavljena od autora, prema njegovim rečima, donosi plan raspodele, koji je usklađen sa međunarodnim standardima i definiše poene za dela, pravila vrednovanja koja važe za domaća i inostrana dela.

Na pitanje da li SOKOJ za neplaćene račune pokreće sudske sporove, Manojlović je rekao da ta organizacija pokazuje „maksimalno razumevanje, ne samo u ovoj godini već i u prethodnim i spor pokreće posle opomena i kada se približi rok zastarelosti, a pre izvršenja šalje se još jedna opomena“.

„U 2019. godini pokrenuto je oko hiljadu sudskih sporova, a svaki predmet je sadržavao fakture najviše iz prethodne tri godine“, rekao je Manojlović.

Dejan Manojlović je o ovoj temi govorio i u emisji N1 Studio Live: