"Wannabe" najprepoznatljivija pesma u Britaniji

Showbiz 02. nov 201412:28 > 13:42
YouTube

Debitantski hit britanske pop grupe Spice Girls "Wannabe" najprepoznatljiviji je britanski hit.

Ispitanici su tu pesmu prepoznali za 2,3 sekunde, u odnosu na pet sekundi koliko im je prosečno bilo potrebno za druge popularne hitove.

Istraživači su izmislili interaktivnu igru „Hooked on Music“ u sklopu istraživanja o tome šta je to što pesme čini lako pamtljivim. U online studiji učestvovalo je 12.000 ljudi, a sproveo ju je Muzej nauke i industrije (Mosi).

Ispitanici su morali da odgovore na pitanje da li prepoznaju pesmu, nasumce izabranu među više od hiljadu hitova od 40-tih godina prošlog veka do danas.

Debitantski single Spice Girls, koji je 1996. godine šest nedelja bio broj jedan na britanskoj muzičkoj sceni, ispitanici su najbrže prepoznali, za samo 2,3 sekunde.

Drugi hit je „Mambo No 5“ Loua Bege za koji je u proseku bilo potrebno 2,48 sekundi, a treći „Eye of the Tiger“ Survivorsa s prosečnim vremenom od 2,62 sekunde.

Online igra biće dostupna do kraja godine, a naučnici se nadaju da će im rezultati koristiti u puno širem istraživanju. „Ovo je zasad zabavno, ali kad više saznamo o tome kako funkcioniše memorisanje pesama, mogli bi da počnemo sa istraživanjem na ljudima s demencijom“, rekao je muzikolog sa Univerziteta u Amsterdamu, Ešli Burgoj.

https://youtube.com/watch?v=nTpYx8sg4PI