Haljina Lejdi Gage od mesa ide u muzej

Showbiz 11. sep 201510:49 > 10:50
Izvor: REUTERS/Petar Kujundžić

Kontroverzna haljina od mesa koju je Lejdi Gaga nosila 2010. na dodeli MTV video muzičkih nagrada, biće izložena u muzeju u Klivlendu.

Rokenrol Dvorana slavnih u Klivlendu saopštila je da će haljina biti tamo izložena do kraja godine, prenosi AFP.

Haljina, sastavljena od više komada argentinske govedine, dizajn je Franca Fernandeza i muzej ju je kupio posle dodele nagada i čuvao u hladnjači.

„Stavljena je u hemikalije i potom, tako mokra, stavljena na lutku kako bi se osušila“, naveo je muzej u saopštenju i dodao da je haljina kasnije ofarbana kako bi izgledala sveže.

Lejdi Gaga nosila je haljinu kada je dobila nagradu za spot godine za „Bad Romance“ i izazvala debatu da li je haljina bila važan komentar ili samo pokušaj šokiranja javnosti.

Reuters/Mario Anzuoni

Pevačica, poznata po živopisnim modnim izborima, kasnije je rekla da je haljinu izabrala kako bi ukazala na potrebu da se ljudi bore za svoje principe i da ne budu samo „meso na kostima“.

Grupa za zaštitu prava životinja PETA bila je zgrožena haljinom i sada se nada da će haljina koja će biti izložena u Klivlendu podstaći ljude da postanu vegani.

„Da bi odbili muve i kako meso ne bi istrulilo, haljina je potopljena u varikinu i formaldehid, pa posetioci muzeja ne bi trebalo duboko da dišu pored nje“, rekla je predsednica PETA-e Ingrid Njukrik.

Rokenrol dvorana slavnih u Klivlendu ranije je izložila haljinu u okviru postavke „Žene u muzici“.