Šta je Kurt Kobejn slušao pre Nirvane?

Showbiz 05. nov 201408:48 > 08:50
Youtube/printscreen

Kurt Kobejn je na početku karijere snimio kasetu sa muzikom koju je voleo i koja je na njega ostavila dubok trag, svojevrsnu antologiju omiljenih muzičkih uticaja, u kojoj su se našli razni izvođači, od Bitlsa do Džejmsa Brauna.

Ovaj „mikstejp“, koji se već nekoliko dana vrti internetom, otkriva kako je umetnik gradio svoj pristup muzici pre nego što se poroslavio sa grupom Nirvana.

Oko 1988, godinu dana pre objavljivanja debitantskog albuma „Bleach“, Kobejn je snimio kasetu pod naslovom „Montage of Hack“ u trajanju od 36 minuta, u dužoj verziji i osam minuta u kraćoj verziji.

Govori, poj ptica, isečci iz filmova ili TV emisija, demo snimci Nirvane, klasici roka kao i opskurne numere spojene su u gotovo psihodelični miks.

Slušalac otkriva da su muzičke sklonosti Kurta Kobejna, koji tada ima 19 godina, daleko eklektičnije nego što se moglo pretpostaviti.

Na „Montage of Hack“ su se našli jedan pored drugog pop, hard rok, metal i fank. Bitlsi, Sajmon i Garfankl, Džejms Braun, Led Cepelin, Frenk Zapa, Džordž Majkl, Metalika, Kvin, Džekson fajv, Velvet Andergraund, Blek Sabat…

Kobejn je snimio i deo govora Džimija Hendriksa na Monterej festivalu 1967.

Britanski list Gardian podseća da je kaseta, pre nego što je objavljena na internetu, bila poznata kao piratski snimak. Kratak isečak sa te kasete je čak bio upotrebljen kao uvod za prvi Nirvanin singl, „Love Buzz“.