Anđelina Džoli pozirala prekrivena pčelama

Showbiz 21. maj 202116:09
ISABEL INFANTES/AFP

Za Svetski dan pčela holivudska glumica Anđelina Džoli pozirala je sa pčelama na svom telu i licu čitavih 18 minuta, a sve u cilju da savršenim portretom podigne svest o važnosti pčela za planetu.

Američka glumica je dugo bila uključena u „UNHCR“ kao specijalni izaslanik, a sada takođe sarađuje sa „UNESKO“ i „Guerlain-om“ na inicijativi „Žene za pčele“, koja će izgraditi 2.500 pčelinjaka i obnoviti 125 miliona pčela do 2025. godine, dok će obučavati i podržavati 50 žena koje se bave pčelarstvom, objavila je „Nova.rs“.

Da bi promovisala pomenutu inicijativu za Svetski dan pčela, Anđelina je u saradnji sa Nacionalnom geografijom želela da napravi svoj portret na kom je prekrivena pčelama.

Čuveni američki fotograf Dan Vinters, koji je uslikao pomenutu fotografiju istakao je:

„Znao sam da je jedini način da se osiguramo da postignemo željeni efekat na fotografiji bio da koristimo istu tehniku koju je koristio Ričard Avedon (1923 – 2004) pre 40 godina za stvaranje svog istorijskog portreta pčelara. Anđelina je stajala savršeno mirno, prekrivena pčelama 18 minuta bez uboda. Biti u blizini pčela je uvek iskustvo koje me ostavlja u čudu. Mislim da je ovo snimanje takođe izazvalo strahopoštovanje za sve prisutne – a naša ponuda za Svetski dan pčela ima svoje korene u istoriji fotografije. Stvarajući ovaj portret tačno 40 godina kasnije, danas odajemo počast ne samo pčelama i pčelarima, već i Avedonu, njegovoj istorijskoj fotografiji i tehnici kojom je postignuta. Srećan Dan pčela“, zaključio je fotograf.

Za stvaranje ovog portreta se koristio identični feremon koji je korišćen na Avedonovom slikanju kao i italijanske pčele. atmosfera je morala biti tiha i mračna kako bi pčele bile mirne.

Komentari

Vaš komentar