Anđelina Džoli prodaje sliku koja je bila Čerčilov poklon Ruzveltu

Showbiz 01. feb 202116:51
Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Slika Vinstona Čerčila marokanski pejzaž "Kula Katubija džamije", koju je poklonio američkom predsedniku Frenklinu Ruzveltu, a koja je u vlasništvu holivudske glumice Anđeline Džoli, biće ponuđena na prodaju u martu, objavila je  aukcijska kuća Kristi.

Vrednost Čerčilovog umetničkog dela je procenjena na milion i po do dva i po miliona funti.

Slika džamije iz 12. veka u Marakešu na zalasku sunca, sa planinama Atlas u pozadini, jedina je slika koju je britanski vođa uspeo da završi tokom Drugog svetskog rata.

Sliku je naslikao posle januarske konferencije u Kazablanki 1943. godine, gde je zajedno sa Ruzveltom isplanirao poraz nacističke Nemačke. Dvojica lidera posetili su Marakeš posle konferencije kako bi Čerčil mogao da pokaže Ruzveltu lepotu grada.

Nik Orčard, koji vodi Odeljenje moderne britanske umetnosti u „Kristiju“, rekao je da je Ruzvelt bio oduševljen neverovatnim prizorom, koji je Čerčil kasnije ovekovečio na slici.

Britanski državnik je bio strastveni slikar amater koji je naslikao oko 500 slika.

Sliku je prodao Ruzveltov sin posle očeve smrti 1945. godine, a imala je nekoliko vlasnika pre nego što su je 2011. godine kupili Andjelina Džoli i njen tadašnji partner Bred Pit.

Par se razišao 2016. godine kada je Džoli podnela zvaničan zahtev za razvod koji je trajao godinama zbog podele imovine.

Čerčilovu sliku prodaje Džoli na aukciji u „londonskom „Kristiju“ zakazanoj za 1. mart.

Orčard je rekao da se aukcijska kuća nada da bi mogla da postigne novi rekord kada je u pitanju vrednost Čerčilovih dela.

„Dosadašnja rekordna cena je oko 1,8 miliona funti za sliku koja, po mom mišljenju, nije toliko važna kao ova“, rekao je.

Orčard je ocenio da je „Kula Katubija džamije“ Čerčilovo najvažnije delo.

Komentari

Vaš komentar