Dragačevski sabor trubača u Guči od 5. do 7. avgusta

Showbiz 01. jul 202213:434 komentara
Tanjug/Dragan Nikolić

Dragačevski sabor trubača održaće se od 5. do 7. avgusta u Guči, uz bogat kulturno- umetnički program, rečeno je na konferenciji za novinare u Guči.

Osnivač i vlasnik Skymusic Milenko Škarić rekao je da je cilj da se, uz tehničko unapređenje manifestacije, očuva tradicija stara 61 godinu, navodi se u saopštenju organizatora.

„Naš zadatak je da napravimo jednu festivalsku platformu koja će biti visokog kvaliteta i da tradiciju sa ovih prostora istaknemo i podržimo, očuvamo i učinimo je još boljom. Ideja je da budemo neko ko će ovaj festival vratiti korenima i na najbolji način predstaviti ih novim generacijama, kao i generacijama koje su već dugo ovde“, istakao je Škarić.

Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović naglasio je značaj Sabora za kulturu zemlje i tradiciju, kao i privredu tog kraja i izrazio nadu da će Festival trube u Guči vrlo brzo povratiti staru slavu.

„Potpisali smo ugovor sa Skymusic na četiri godine i uveren sam da ćemo tokom te četiri godine vratiti Sabor na staze stare slave. Ono što mi želimo u godinama koje dolaze jeste da kroz programske sadržaje koje ćemo ovde pripremati, a koji će odslikavati kulturnu baštinu našeg naroda, Festival trube podignemo na najviši nivo“, rekao je Dolović.

On je rekao da će se truditi da Ministarstvo kulture i Vlada Srbije prepoznaju Dragačevski sabor trubača kao manifestaciju od izuzetnog značaja za kulturnu baštinu Srbije.

Svečana ceremonija otvaranja festivala počeće podizanjem saborske zastave, kome će prisustvovati izvođači, mediji i domaćini.

Finalno takmičenje trubačkih orkestara biće u nedelju, u 18 časova.

Prvog dana nastupiće Danica Crnogorčević sa bendom, dok će Boban i Marko Marković nastupiti sa svojim orkestrom u nedelju, poslednjeg dana manifestacije.

Posetioci će imati priliku da uživaju i u prepoznatljivim zvukovima Big Benda RTS, čiji je nastup, uz trubački orkestar Ekrema Mamutovića i trubački orkestar Dejana Lazarevića, rezervisan za subotu.

Trećeg dana festivala nastupiće Narodni orkestar RTS, sa gostima solistima Anom Bekutom, Snežanom Đurišić i Dragicom Radosavljević Cakanom.

Komentari

Vaš komentar