Dvorac iz „Dauntonske opatije“ zbog Bregzita više ne nudi venčanja

Showbiz 17. mar 202308:191 komentar
REUTERS/Hannah McKay

To je problem s kojim bi batler "Dauntonske opatije" (Downton Abbey) mogao da saoseća - dvorac Highclere u južnoj Engleskoj, gde je snimana drama iz početka 20. veka o životima aristokrata i njihovih slugu, suočava se sa ozbiljnom manjkom osoblja.

Manjak radnika iz Evropske unije razlog je zbog čega je vlasnica Fiona Karnarvon obustavila glavnu delatnost dvorca – organizovanje većih venčanja.

„Ne možemo više da ponudimo veća venčanja zbog Bregzita“, rekla je Karnarvon, grofica koja je vlasnica dvorca sa suprugom, osmim grofom od Karnarvona.

„Nema osoblja“, rekla je sedeći u viktorijanskom dvorcu koji se nalazi na imanju od 5.000 hektara.

Nekad se u sezoni održavalo oko 25 venčanja s više od 100 zvanica.

Venčanja s dvadesetak zvanica i dalje su moguća, ali su mnogo manji deo posla.

Prihodi od drugih delova poslovanja Highclere-a, kao što je njegova suvenirnica, takođe su pali, za šta Karnarvon kaže da odražava ne samo Bregzit, već i udar na ugostiteljsku industriju zbog kovida-19 i porasta životnih troškova.

Highclere je prestao da nudi i popodnevni čaj zbog nedostatka osoblja, a suvenirnica je prestala da isporučuje u zemlje EU, što je bilo oko trećine ukupnog poslovanja prodavnice, zbog povećanih troškova kurirske službe i administracije nakon izlaska iz EU, kaže Karnarvon.

Ključna radna snaga studenata iz EU-a, koji pohađaju univerziteta u Britaniji, a koji su bili dostupni za rad tokom venčanja, više nije dostupna, rekla je Karnarvon.

REUTERS/Hannah McKay

Broj studenata iz EU-a koji su primljeni na britanske univerzitete pao je 50 posto u 2021, a prijave su pale 40 posto, delimično zbog neizvesnosti koju je stvorio Bregzit, rekla je prošle godine služba za upis na univerzitete UCAS.

Otkako je napustila Evropsku uniju, Britanija se suočila s nedostatkom radnika u različitim područjima kao što su proizvodnja, građevinarstvo i logistika.

Budući da se Britanija i dalje može pohvaliti višom stopom zaposlenosti i nižom nezaposlenošću od većine zemalja EU-a, poslovne grupe teraju vladu da ublaži imigracijska pravila nakon Bregzita.

Komentari

Vaš komentar