Gremi slavi muziku uprkos pandemiji, nastupaju Hari Stajls, Dua Lipa, Bili Ajliš

Showbiz 13. mar 202114:084 komentara
Gremi nagrade, Gremi
Don EMMERT / AFP

Gotovo godinu dana nakon prvih zatvaranja američkih koncertnih dvorana zbog pandemije koronavirusa, dodela nagrada Gremi (Grammy) slaviće u nedelju muzičku umetnost i njene zvezde na čelu s "kraljicom" Bijonse i njenim hitom koji je proslavio protivrasistički pokret "Black Lives Matter".

Kao i mnoge druge svečanosti, tradicionalno gala veče bilo je odloženo zbog pandemije i ove će se godine najvećim delom odvijati virtuelno, kroz nastupe uživo i snimljene sekvence.

Bijonse je s devet nominacija ponovno glavna zvezda, premda je više puta bila poražena u glavnim kategorijama što je izazvalo kontroverze, a slede je mlade nade Tejlor Svift, Dua Lipa i Rodi Rič, koji su nominovani u šest kategorija.

„Kraljica B“, umetnica je koja ima najviše nominacija za Gremi, ukupno 79. Isto kao ser Pol Makartni i jedan manje rekordera u svim kategorijama: vlastitog supruga Džej-Zija i legendarnog Kvinsija Džonsa koji ih imaju po 80.

Njena pesma „Black Parade“, izdata u junu u svetlu velikih antirasističkih protesta podstaknutih policijskim nasiljem, smatra se favoritom za prestižne nagrade za najbolju pesmu i kompoziciju godine.

Mnogi stručnjaci klade se, međutim, na Dua Lipu, koja je rizikovala s objavom plesnog disko albuma tik pred zatvaranje zbog pandemije i požnjela velik uspeh.

Miljenica Gremija u prošlosti, Tejlor Svift, ove je godine nominacije osvojila drugačijom strategijom: usred pandemije izdala je „Folklore”, album koji je iznenadio svojom jednostavnošću i blagošću pozivajući na povratak Zemlji.

Rock i BLM

Nagrađen prošle godine Gremijem za saradnju s pokojnim Nipsijem Hasleom, reper Rodi Rič i njegov hit „The Box“ probili su put do glavnih nagrada osvojivši nominaciju za kompoziciju godine.

Rokerka Britani Hauard, do sada poznata kao članica grupe Alabama Shakes, uspela je kao solo izvođačica osvojiti pet nominacija s albumom „Jaime“. Spada među favorite u kategoriji rok muzike, kojom prvi put od početka takmičenja 1959. dominiraju žene.

Mlada Bili Ajliš, koja je prošle godine izazvala senzaciju osvojivši nagrade u četiri važne kategorije, mogla bi i na ovom 63. izdanju nagrade biti uspešna, ali prete joj Post Malone, Džastin Biber i reper DaBaby.

Na putu joj se isprečila i vatrena reperka Megan Thee Stallion s četiri nominacije, uključujući za najboljeg novog izvođača, koja ima jako dobre izglede. Remiks njene pesme „Savage“ s Bijonse takođe je u trci za nagradu za najbolji video godine.

Kad je reč o najboljem novom izvođaču, stručnjaci ističu i kalifornijsku rokerku Fibi Bridžers o kojoj se puno govori.

Etablirana umetnica Fiona Apple, čiji su album „Fetch The Bolt Cutters“ mnogi kritičari ocenili „umjetničkim delom”, na čelu je rokerka koje su predugo bile u senci kad je reč o ovim nagradama.

Pokret „Black Lives Matter“ i umetnici koje je inspirisao takođe su snažno zastupljeni, s reperom Lilom Bejbijem i njegovom pesmom „The Bigger Picture“, koja je dobila dve nominacije, kao i antirasistička himna „I Can’t Breathe“ izvođačice H.E.R., nominovanom za pesmu godine.

A publika?

Premda nije nominovan u glavnim kategorijama, pevač Hari Stajls i njegova pesma „Watermelon Sugar“ nalaze se na dugom popisu zvezda koje će dodelu nagrada pokušati da pretvore u pravu svečanost muzike koja bi inače nalikovala na dugu i dosadnu dodelu školskih priredbi putem Zooma.

Zlatni globusi su u februaru platili su cenu pandemije, privukavši 62 posto manje publike nego prethodne godine.

Megan Thee Stallion trebalo bi takođe da nastupi, kao i reperka Kardi B. koja ove godine nije nominovana. Duo je zapalio radio stanice ovog leta s hitom „WAP“, ali Kardi B. je navodno zatražila od žirija da pričeka izlazak njenog albuma iduće godine kako bi uzeo u obzir njenu kandidaturu.

Učestvovaće i Tejlor Svift, Rodi Rič, Bili Ajliš, Dua Lipa, Post Malone i DaBaby, kao i južnokorejski idoli BTS, nominovani u kategoriji pop muzike.

Svečanost, koju će voditi komičar Trevor Noa, biće održana u nedelju u Los Anđelesu.

Komentari

Vaš komentar