Istražni dokumenti: Boldvin uperio pištolj u kameru, rečeno mu da nije napunjen

Showbiz 25. okt 202121:06 > 22:274 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong

Američki glumac Alek Boldvin izvukao je pištolj i uperio ga u kameru tokom probe na snimanju filma "Rđa" (Rust), kada je ubio direktorku fotografije Halinu Hačins, a ranio reditelja Džoela Suzu, otkrile su pisane izjave očevidaca, prikupljene u sklopu istrage.

Među izjavama bile su i one Suze i kamermana Rejda Rasela, i bacile su više svetla na ono što se dogodilo prošlog četvrtka, piše BBC.

Povezane vesti

Boldvin je držao pištolj rekvizit i rečeno mu je da nije napunjen, pokazali su sudski dokumenti.

Suza je stajao iza Hačinsonove kada su oboje pogođeni, prema izjavama svedoka.

„Džoel je izjavio da je Alek sedeo na klupi u montažnoj crkvenoj zgradi i vežbao izvlačenje pištolja. Džoel je rekao da je pogledao preko ramena Hačinsonove, kada je čuo nešto što je zvučalo kao bič i potom glasni pucanj“, navodi se u dokumentima i dodaje da je 42-godišnja Hačins pogođena u predeo grudi.

„Džoel se potom nejasno priseća da se (Hačins) žalila na stomak i uhvatila se za predeo želuca. Džoel je takođe rekao da je Hačins počela da posrće unazad i neko je pridržao pre nego što je pala na zemlju“, dodaje se u dokumentima.

Rasel, koji je u trenutku incidenta stajao pored Hačinsonove, rekao je zvaničnicima da je ona kazala da ne oseća noge.

Na pitanje kako se Boldvin odnosio prema oružju na snimanju, Rasel je kazao da je glumac bio veoma pažljiv, citirajući slučaj kada se Boldvin prvo uverio da dete glumac nije pored njega, nakon čega je ispraznio pištolj.

Vlasti su saopštile da je pomoćnik reditelja Dejv Hals predao oružje Boldvinu, rekavši mu da je bezbedno za upotrebu.

U međuvremenu, Serž Svetnoj, glavni električar na snimanju, napisao je u objavi na Fejsbuku da je držao Hačins u naručju dok je umirala, optuživši „nemar i neprofesionalizam“ za njenu smrt.

Incident u kojem je Boldvin ubio Hačins i ranio Suzu desio se u Novom Meksiku na snimanju vesterna Rđa. Filmski set je zatvoren.

Šta je tačno pištolj rekvizit?

Pištolj rekvizit može da znači mnogo toga, od replika do dečijeg oružja.

Ali, takođe može da znači i pravo oružje, ili ono koje je prilagođeno da ispaljuje ćorke, pojašnjava BBC.

Zajedno, ono daje autentičnost filmu – ispalite ćorak iz rekvizit pištolja i čućete glasan „beng“, trzaj i ono što je poznato kao bljesak, vidljivo svetlo proizvedeno sagorevanjem baruta.

U filmskoj industriji se koriste ćorci kao imitacija prave municije. Razlog zašto su toliko ubedljivi je što su ćorci u biti modifikovani pravi meci.

Dok se termin „metak“ uobičajeno koristi da se opiše punjenje oružja, ispravnije bi bilo da se kaže „napunjena čaura“: samostalni paket municije sastavljen od čaure koja sadrži eksplozivni prah koji kada se ispali, izbacuje zrno ili metak.

Ćorak se razlikuje, jer mada ima eksplozivno punjenje, nema zrno.

Komentari

Vaš komentar