Još jednom srpskom pevaču zabranjen nastup u Hrvatskoj: Samardžića neće u Splitu

Showbiz 17. mar 202323:5390 komentara
TV Grand

Odlukom direktora Park-šume Marjan Marka Pejnovića mostarski pevač s beogradskom adresom Željko Samardžić neće 19. avgusta zapevati pred splitskom publikom na Sustipanu, prenosi Danas pisanje hrvatskih medija.

“Poštovani, vaš zahtev je odbijen”, stigao je, bez obrazloženja, organizatorima koncerta iz kompanije “Ona moja” d.o.o. kratak odgovor iz Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan i ostalim zaštićenim prirodnim vrednostima na području grada Splita, pa tako i Sustipanom, nakon njihovog zahteva za izdavanje jednokratnog koncesijskog odobrenja 19. avgusta u svrhu održavanja Samardžićevog koncerta na spomenutoj lokaciji, prenosi „Danas“ pisanje „Slobodne Dalmacije“.

POVEZANE VESTI:

„Odluka je moja, ja sam je doneo i imam to pravo. Muzika Željka Samardžića nije primerena Sustipanu“, rekao je Marko Pejnović, direktor Park-šume Marjan, objašnjavajući razlog zbog kojeg se mostarski pevač neće pridružiti plejadi poznatih muzičkih imena koja su već nastupala na atraktivnoj letnjoj koncertnoj adresi u Splitu.

Sustipan se, naime, već niz godina nametnuo kao jedna od najlepših letnjih pozornica na Jadranu na kojoj su svoje koncerte održavali Josipa Lisac, Urban, Božo Vrećo, The Frajle, Gibonni, Goran Bregović, Massimo Savić, Darko Rundek, Sergej Ćetković, Vlatko Stefanovski, klapa “Rišpet”, “Crvena jabuka”…

Ipak, Željko Samardžić, za neke pop-folk pevač, za druge pak izvođač zabavne muzike, neće biti u prilici da na ovoj bini nastupi.

Kako može Božo Vrećo, a ne može Željko Samardžić?

Organizator iz kompanije “Ona moja” d.o.o. podseća da se radi o muzičaru, koji puni velike dvorane na celom prostoru bivše Jugoslavije, zbog čega ga je odluka da mu se ne dozvoli da nastupa još više zatekla.

Objašnjava kako je, nakon rezervacije termina, na adresu javne ustanove u čijoj je nadležnosti i Sustipan (jednodnevni najam inače košta 2.700 evra), još pre dve nedelje poslao potrebnu dokumentaciju za sporni događaj. A kad mu je stigao negativan odgovor zatražio je i obrazloženje takve odluke, koje ni nakon četiri dana čekanja, nije dobio.

„Zanima nas ko je taj koji procenjuje što je primereno, a što nije. Direktor park-šume!? Željko Samardžić je do sada nastupao u arenama u svim gradovima Hrvatske. Puni ih bez problema. S obzirom na to da su balade 90 posto svih njegovih pesama i da je jako popularan među ženskim delom publike, da mu je majka Hrvatica… ne vidimo razlog za ovakvu odluku. U pitanju je uvod u cenzuru, gde će neko određivati što se sme, a što ne sme slušati“, ljuti se Domagoj Petričević, direktor kompanije „Ona moja“ d.o.o, usput se pitajući kako na Sustipanu, na primer, može da peva Božo Vrećo, a ne može Željko Samardžić.

Organizator napominje i da u Splitu nema alternativne lokacije za koncert od dve do tri hiljade ljudi, budući da je Spaladium Arena zatvorena, a da se na Gripama održavaju sportske manifestacije i sajmovi. Petričević je ipak najavio da će Samardžić uskoro održati koncert u jednom splitskom klubu, za koji je izrazio uverenje da će biti raspordat u rekordnom roku.

„Hajke na cajke“ u Puli dobile sudski epilog

Odbijanje ustupanja popularne splitske koncertne lokacije Željku Samardžiću usledilo je nakon nedavnog podizanja prašine u Puli gde je tamošnji gradonačelnik Filip Zoričić zabranio održavanje koncerta Duška Kuliša, Dragana Kojića Kebe, Ane Bekute i Zorane Mićanović, prvotno planiranog 25. marta u javnom, gradskom prostoru – Domu sportova “Mate Parlov”.

Afera je dobila i sudski epilog – Damir Rabar, sudija Trgovačkog suda u Pazinu izjavio je kako za njegovu odluku o zabrani održavanja spornog koncerta “nije bilo važno ko šta peva” nego “nije bilo zakonskih uslova za prihvatanje zahteva organizatora koncerta za privremenom merom ustupanja u posed dvorane”. Zabrana pulskog koncerta izazvala je žučne rasprave u javnom prostoru o legitimnosti tog čina.

Komentari

Vaš komentar