Jubilej kultnog albuma Idola – kako je nastajala „Odbrana i poslednji dani“

Showbiz 20. apr 202211:1313 komentara
N1

Prema mnogima najbolji ex-Yu rok album svih vremena, "Odbrana i poslednji dani", jednog od najboljih novotalasnih bendova, VIS Idoli, ove godine slavi 40 godina od službenog izlaska. To su četiri decenije tokom kojih se muzika uveliko promenila, ali "Odbrana i poslednji dani" je sve ovo vreme bila je aktuelna i u smislu inspiracije drugima i u smislu autorske jedinstvenosti i svežine koju i danas posjeduje.

„Taj album je toliko pažnje privlačio, stalno je bilo ovih i onih mišljenja, sigurno da je bilo i boljih, to je stvar ukusa. Album ima jedan specifičan život iz prostog razloga što je kad je nastao mi kao Idoli smo se raspali, tako da se nismo saživeli sa tim pesmama, tek kasnije kad je Vlada Divljan okupio Old stars bend i mi smio svirali i te pesme i tek onda su zazvučale onako kako treba. Ja taj alubm pamtim po nastupima sa Dviljanom i Old stars bendom“, priča za N1 nekadašnji basista Idola Zdenko Kolar.

Snimanje ovog albuma Idoli su počeli u jesen 1981. godine, sa, kako je rekao Kolar, namerom da „izdaju najbolju ploču“.

„Ušli smo u studio s puno elana, a onda se elan razbio, nešto nije išlo potaman. Mi smo ploču porađali, šest meseci je trajalo, to je bila borba. Znam da smo imali problema s tehnikom, pa nestanu snimci, pa se nešto ne čuje kako se čulo juče, ispalo je da smo mi totalni amateri. Vlada i ja smo bili najuporniji. Punili smo 24 kanala, na jednom kanalu je bila i gitara i vokal, sintisajzer… Uvežbavali smo po dva tri dana miks da bismo izvukli jednu pesmu kako treba da zvuči“, kaže Kolar.

Na albumu su se našle pesme Kenozoik, Poslednji dani, Moja si, Senke su drugačije, Nemo, Nebeska tema, Rusija, Igrale se Delije, Jedina (uzurlikzurli), Odbrana, Gde si sad Cica-maco, Glavna ptica (skrati svoj dugački jezik), Hajde, sanjaj me, sanjaj,

Kako bi se obeležila godišnjica ovog albuma, Croatia Records će objaviti luksuzno vinilno reizdanje.

Komentari

Vaš komentar