Ko je više „zgrešio“ – ko je prosledio link ili ko je gledao „Tomu“ na internetu

Showbiz 14. okt 202120:23 > 21:3017 komentara

Pravnik i sudski veštak za autorska i srodna prava Ognjen Uzelac izjavio je u Danu uživo, govoreći o slučaju piratskom snimka filma "Toma" da "kako je zakon formulisan, izgleda da je gore gledati nego podeliti film". "Veći, uslovno rečeno, zločin činimo mi kada gledamo taj link, jer smo ga privremeno umnožili u radnoj memoriji svog računara, ili ako smo ga daunloudovali, pa je trajno ostao tu, ili ako smo ga ne daj Bože podelili na nekim torentima, pa smo ga već stavili u promet, što je kvalifikovaniji oblik piraterije. A ako je neko podelio link ka filmu koji je stavio neko drugi, on bi mogao da bude osumnjičen ili odgovoran da se desi ta povreda autorskog prava", kaže Uzelac.

Prema njegovim rečima, „piraterija je predviđena krivičnim zakonikom“.

Povezane vesti

„Taj neko ko je podelio link sam direktno možda nije odgovoran, jer i autori filma i producenti imaju isključivo pravo da nekom dozvole ili zabrane umnožavanje svog filma. Veći, uslovno rečeno, zločin činimo mi kada gledamo taj link, jer smo ga privremeno umnožili u radnoj memoriji svog računara, ili ako smo ga daunloudovali, pa je trajno ostao tu, ili ako smo ga ne daj Bože podelili na nekim torentima, pa smo ga već stavili u promet, što je kvalifikovaniji oblik piraterije. A ako je neko podelio link ka filmu koji je stavio neko drugi, on bi mogao da bude osumnjičen ili odgovoran da se desi ta povreda autorskog prava“, kaže Uzelac.

Dodaje da „kako je zakon formulisan, izgleda da je gore gledati nego podeliti film“.

Na pitanje može li Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pronaći sve koji su pogledali film „Toma“ na internetu, kaže da veruje da može.

„Tehničke mogućnosti su sada takve da smo praktično svi onlajn, to tehnički nije problem utvrditi, međutim, to je tako masovna pojava, da sam siguran da ni Odeljenju za visokotehnološki kriminal baš ne pada na pamet da vodi evidenciju o tako masovnim pojavama“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „u ovom slučaju se više radi o medijskoj kampanji, nego što je ozbijna piraterija u pitanju“.

„Marketinški pokušaj promocije filma, nego ukazivanje na problem piraterije. Ne znam šta će producenti filma postići ovim, ne razumem pokretanje državnog mehanizma represije. Piraterija ovog oblika ukazuje na određene tržišne manjkavosti“, kaže on.

Ističe da veruje da u Srbiji postoje gradovi gde nema bioskopa.

„Ovde mu je nešto na tri klika, on bi to možda i platio, ili pretplatio. Kada se internet pojavio, on je ogolio autorska prava i intelektualnu svojinu uopšte. Piraterija ovog tipa je toliko masovna, toga je svesno i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal“, kaže on.

Komentari

Vaš komentar