Novi album Vampira posle 25 godina: Verni prepoznatljivom zvuku

Showbiz 22. jul 202220:097 komentara
Aleksandar Eraković Era
N1

Frontmen grupe Vampiri Aleksandar Eraković Era predstavio je šesti album u emsiji Dan uživo. Navodi da su ostali verni prepoznatljivom zvuku, kao i da su ovaj album dugo čekali. "Postoji teorija da više nema dobre muzike, ja mislim da ima, samo ne možemo da je pronađemo. To je fora kako će ko da pronađe muziku", kaže on.

Na pitanje da li su ostali verni svom muzičkom stilu, Eraković odgovara potvrdno.

„To je prepoznatljiv zvuk Vampira, to je sve zrelije i tekstualno i muzički i aranžmanski, ali to je otprilike taj zvuk koji smo postavili pre 32 godine“, kaže.

Dodaje da su mu sve pesme drage, te da bi ostavio publici da sama prosudi koji su joj favoriti.

Na pitanje o počecima, kaže da su Đavoli nastali osamdesetih, a da su Vampiri i Fantomi nastali na talasu osamdesetih.

„Ne znam zašto se to tad desilo, možda jer je bio krah svega, pa kao kontrapunkt. 1997. je izašao naš poslednji, peti, album, tu smo još svirali jedno godinu dana, pa smo se povukli. Nije bilo više smisla, ta nova muzika koja se tad zvala turbofolk, ne znam kako se sad zove, ali i danas imamo tu varijantu da od neke dominantne mejnstrim muzike ne možemo da čujemo neke dobre stvari koje možda i postoje. Postoji teorija da više nema dobre muzike, ja mislim da ima, samo ne možemo da je pronađemo. To je fora kako će ko da pronađe muziku“, kaže on.

Kaže da je posle filma „Mi nismo anđeli“ bila neka kulminacija benda.

„Onda je nastupila nesrećna ’93, nije se dešavalo ništa, ljudi su gledali kako da prežive sa jednom markom mesečno. Onda smo shvatili da moramo da snimamo, izdali još dva albuma i onda smo se odjavili. Pojavili smo se 2012. i od tad želimo da snimimo šesti album, jedan od najduže čekanih albuma koji se na kraju ipak desio“, priča Eraković.

Ističe da su nas prethodne dve godine naučile da ne planiramo.

„Imamo neke svoje želje i nakane, pa sad, videćemo da li će se to ostvariti. Želimo da ispratimo ovaj album i nekim beogradskim koncertom. Plan je bio da bude koncert za 30 godina Vampira, međutim, korona nas je pomerila za dve godine, pa sad evo 32 godine Vampira“, kaže.

Kada su se pojavili, bilo ih je 10, a sada ih je šest.

„Ostalo je to višeglasno pevanje, koje je od početka naš zaštitni znak, a sad smo u šest sve, svi pevaju, svi sviraju…“, kaže Eraković.

Ističe da su sada na odmoru, da sa poslom kreću od polovine avgusta, a da će nastupiti 24. avgusta na Zemun festu.

Komentari

Vaš komentar