Obožavatelj grupe Kvin iz Južne Koreje izborio se za statuu Fredija Merkjurija

Showbiz 22. apr 202209:24 > 09:26
ANTHONY WALLACE / AFP

Okoreli obožavatelj grupe Kvin (Queen) otkrio je bronzanu statuu Fredija Merkjurija u prirodnoj veličini na južnokorejskom ostrvu Čeđu, nakon osmogodišnjih napora da oda počast pokojnoj legendi.

Muzika britanske rok grupe Kvin popularna je u Južnoj Koreji, zemlji koja se više povezuje s domaćim K-pop bendovima, uključujući globalne megazvezde BTS.

Biznismen iz Čeđua i žestoki obožavatelj grupe Kvin, Baek Sun-jeob (57) slušao je godinama tajne snimke Fredija Merkjurija koji je umro od komplikacija povezanih sa AIDS-om 1991. godine.

Muzika grupe Kvin bila je zabranjena u Južnoj Koreji 1970-ih jer ju je tadašnji vojni diktator Park Čang-hi smatrao „neprikladnom“ u doba kada je muškarcima bilo zabranjeno da puštaju kosu.

Merkjurijeve pesme su me „održavale uprkos mnogim preprekama na putu“, rekao je Baek za AFP, dodajući da je izgradnja statue bila emocionalni osmogodišnji napor.

„Počeo sam da šaljem imejlove 2014. tražeći odobrenje grupe Kvin za pravo na postavljanje statue“, rekao je Baek za AFP.

Pisao je svakog meseca, ali nije dobio odgovor sedam godina.

Početkom 2020. konačno je dobio odgovor uoči prvog južnokorejskog koncerta grupe Kvin – članovi benda i zvaničnici izdavačke kuće bili su spremni da ga prime u Seulu.

Popularnost „Boemske rapsodije“

Taj je koncert rezultat popularnosti grupe u Južnoj Koreji nakon što je gotovo 10 miliona ljudi pogledalo biografski film „Boemska Rapsodija“ iz 2018. nagrađen Oskarom s Ramijem Malekom u glavnoj ulozi.

U zemlji od 51 miliona ljudi, to znači da je otprilike petina stanovništva gledala film u bioskopima, gde je zaradio 70 miliona dolara i nedeljama bio na vrhu lestvice bioskopskih blagajni.

Nakon što je dobio odobrenje 2020. godine, Baek je potrošio 50 miliona vona (blizu 40.000 evra) na naručivanje 177-centimetarske statue Merkjurija sa stisnutom šakom, koji je konačno otkriven u četvrtak na slikovitoj obali Čeđua.

To je druga statua pokojnog pevača koji je odobrila grupa Kvin. Prvi je u Montreu u Švajcarskoj, gde je Merkjuri živeo i snimao albume.

Uprkos popularnosti grupe u Južnoj Koreji, Baek se suočio s protestima zbog svog projekta, a neki su se žalili da je podigao „statuu homoseksualca“.

Iako biografski film iz 2018. nije bio cenzurisan u bioskopima, lokalna TV stanica SBS prošle godine je bila izložena kritikama kada je izbrisala scenu u kojoj glavni lik ljubi muškarca.

Baek je rekao da se nada da će statua pomoći „da oni koji su kritični prema seksualnim manjinama preispitaju svoje percepcije“.

Komentari

Vaš komentar