Preminuo čuveni modni dizajner Renato Balestra

Showbiz 27. nov 202216:371 komentar
Izvor: Screenshot YouTube/RAI

Dizajner Renato Balestra, doajen italijanske mode, preminuo je u svom domu u Rimu u 99. godini.

Kako prenosi RTS, Balestra je otvorio svoj prvi modni atelje 1959. godine u Rimu, nakon što je završio šegrtovanje kod Venecijanija i radeći za Emilija Šuberta, Mariju Antoneli i Sorele Fontanu.

Rođen u porodici arhitekata i inženjera, isticao se jedinstvenim umetničkim duhom i često je opisivan kao „modni slikar“.

Poznat po kombinovanju tkanina i sa providnim materijalima, raznobojnim vezovima i šik kreacijama, njegovo prezime takođe je povezano sa posebnom bojom – Balestra plavom.

Njegova strast prema filmskoj i pozorišnoj umetnosti vodila je tome da je dizajnirao kreacije za Avu Gardner u filmovima Bosonoga kontesa i Sunce se ponovo rađa, Đinu Lolobriđidu u Najlepšoj ženi na svetu, Sofiju Loren u ostvarenju Sreća biti ženom, Kandis Bergen u Avanturistima…

Kreirao je kostime i za Rosinijevu operu Pepeljuga, koja je gostovala i na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 1998. godine.

U svečanoj sali Skupštine Grada Beograda 2013. godine, organizovao je reviju za pomoć deci bez roditeljskog staranja i prikazao najnoviju kolekciju, kojom je takođe zatvorio Nedelju visoke mode u Rimu.

Balestra se takođe istakao i po kombinovanju muške i ženske mode i bio je pionir u stvaranju uniseks kombinacija.

Njegovo ime postalo je jedan od sinonima za modnu industriju, a Renato Balestra dobitnik je svih međunarodnih priznanja u svetu mode.

Komentari

Vaš komentar