Prvi Gremi za muziku u video igrama

Showbiz 06. feb 202308:273 komentara
Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello

Prvi Gremi za muziku u video igrama dodeljen je u nedelju čime su uslišeni zahtevi te industrije da se prizna veliki uticaj muzike igara na pop kulturu.

Kompozitorka igre „Assassin’s Creed“ Stefani Ekonomu osvojila je svoj prvi Gremi na svečanosti u Los Anđelesu.

U govoru Ekonomu, koja je komponovala muziku za „Assassin’s Creed Valhalla: Dawn Of Ragnarok“, pohvalila je one koji su tražili da konačno uvede ta kategorija.

Iza pozornice, rekla je da je pobeda bila „neverovatna“.

„Nisam polagala velike nade u tu kategoriju jer… uopšte sam vrlo zelena u muzičkom prostoru videoigara, i protiv takvih divova i veterana“, rekla je.

Za inauguralnu nagradu, drugi nominovani su bili kompozitori koji stoje iza „Aliens: Fireteam Elite“, „Call Of Duty: Vanguard“, „Marvel’s Guardians Of The Galaxy“ i „Old World“.

Ekonomu je istakla da je ona jedina žena nominovana u kategoriji, rekavši: „Nadam se da je to presedan i nadam se da od sada nadalje neće biti samo jedna žena u kategoriji svake godine“.

Pre ove godine video igre su bile uključene u kategoriju muzike za vizualne medije, koja je takođe sadržala muziku za film i televiziju.

Nedavna Dilojtova anketa sprovedena u SAD, Britaniji, Nemačkoj, Brazilu i Japanu pokazala je da su video igre glavni izvor zabave za generaciju Z.

Mnogi mladi igrači navode muziku kao sastavni deo iskustva, pri čemu je trećina ispitanika izjavila da su potražili muziku iz igre na internetu, a 29 odsto ih je reklo da je često otkrivalo novu muziku tokom igranja.

„Mnogi od njih ne mogu odvojiti muziku od igre, a to je zaista uzbudljiva prilika za svakog kompozitora koji dolazi“, rekla je Ekonomu za AFP pre nedjeljne dodele.

Komentari

Vaš komentar