Štukan ćerki: Država i nacija konstrukti majmuna, spremnih da za pare urade sve

Showbiz 06. avg 202212:22 > 12:2881 komentara
N1

Glumac Feđa Štukan je u autobiografskom romanu "Blank" opisao besmisao sukoba na ovim prostorima.

Bosanskohercegovački umetnik je pomenuti roman napisao na nagovor Anđeline Džoli i Breda Pita, kao moguću građu za igrani film, prenosi Nova.rs.

Ovo je priča o životu i smrti, politici i veri, mržnji i ljubavi, a nastojala je da demistifikuje bosanski rat i međunarodnu politiku.

U jednom delu romana, Štukan se obraća direktno svojoj ćerki i šalje joj snažnu poruku o tome šta je država, zastava, religija, i da nikada ne bi trebalo da padne pod uticaj ratnih huškača koji će od tragedije profitirati.

Feđa govori o važnosti života i besmislu sukoba koji pokreću oni koji u njemu neće biti ugroženi.

Pročitajte reči koje je Štukan uputio svojoj ćerki, u nadi da će se izboriti za svoj jedan život:

„Aja, živote moj, ne idi mojim putem. Kad se zarati bježi, sačuvati život je nuliti prioritet, ništa nije važnije od toga. Ne slušaj nikoga ko govori drugačije. Život je samo jedan. Država i nacija su konstrukt jedne vrlo teritorijalne vrste majmuna, i nisu ništa drugo do sinonim za veći čopor koji vodi mala grupa majmuna, spremnih da za novac uradi doslovno sve. Zastava je komad platna, himne su skup tonova i riječi, ne pridaji im dublji značaj. Iza svega stoje bogati koji izrabljuju siromašne. Patriotizam je za ograničene. Cijeli svijet je tvoj, imaš pravo na njega, istraži ga. Od putovanja ne postoji bolje iskorišteno vrijeme. Okruži se ljudima koji cijene život. Religija je kult smrti, najmorbidnija stvar koju je čovjek izmislio, postoji samo zbog novca. Oni koji je vode ne znaju nista ni o životu, a kamoli o smrti. Smrt je ništa, smrt ne boli. Uživaj to je smisao. Hvala ti što si se rodila, obožavam te.“

Komentari

Vaš komentar