Zašto ljudi krive Rejfa Fajnsa za zatvaranje najboljeg restorana na svetu

Showbiz 23. jan 202307:0131 komentara
film meni rejf fajns
Izvor: Tanjug/Eric Zachanowich/Searchlight Pictures via AP

Restoran "Noma" u Kopenhagenu koji je više puta proglašavan za najbolji na svetu, najavio je da će od sledeće godine prestati sa radom, a internet zajednica taj potez povezuje sa novim filmom Rejfa Fajnsa.

Aktuelni filmski hit „Meni“ prati mladi par Margo (Anja Tejlor-Džoj) i Tajlera (Nikolas Holt) koji putuju na udaljeno ostrvo kako bi jeli u ekskluzivnom restoranu koji vodi pretenciozni kuvar Slovik (Rejf Fajns).

Ova crna komedija oštra je kritika ne samo besmislenosti kulture hrane i pića, već i klasne politike i elitizma koji često dolaze sa njim, piše portal Unilad.

Film prikazuje na šta su sve Slovikovi obožavaoici spremni da bi samo uživali u njegovim jedinstvenim jelima poput „Tanjira sa hlebom bez hleba“ ili „Pilećim takosima sa makazama u njima“.

„Meni“ se nakon emitovanja u bioskopima pojavio i na striming servisima, što se poklopilo sa objavom „Nome“ – prestižnog danaskog restorana sa tri Mišlenove zvezdice – da će prestati sa radom.

„Noma“, koju vodi šef Rene Redžepi, svetu je predstavila tzv. Novu nordijsku kuhinju, a od otvaranja 2003. godine, laskavu titulu najboljeg restorana na svetu osvojila je 2010, 2011, 2012, 2014. i 2021. godine.

Mnogi korisnici društvenih mreža našalili su se da to što je najava zatvaranja „Nome“ došla uporedo sa prikazivanjem filma „Meni“, ne može biti slučajnost.

„Noma se zatvara jer joj je radna praksa neodrživa i sada sam u dilemi i isttražujem da li je snimanje Menija počelo pre ili nakon što se ovo dogodilo“, napisao je jedna korisnik Tvitera.

Drugi „tviteraš“ je dodao: „Noma najavljuje gašenje kako bi postala kultna, odmah nakon što se pojavio Meni je tako dobra fora.“

„Nema sumnje da je Meni bio ekser u kovčegu za Nomu“, još jedan je u nizu duhovitih tvitova.

Komentari

Vaš komentar