Žilijet Binoš dobitnica nagrade Goja za doprinos evropskoj kinematografiji

Showbiz 02. feb 202307:353 komentara
Žilijet Binoš
Shutterstock

Poznata francuska glumica Žilijet Binoš dobiće 11. februara počasnu Goju, nagradu španske Akademije filmskih umetnost za njen "izuzetan doprinos" kinematografiji. Glumica (58) koja je 1996. godine dobila prestižnog Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "Engleski pacijent" reditelja Entonija Mingele, nesporno je doprinela evropskoj kinematografiji, saopštila je španska akademija.

Žilijet Binoš će na ceremoniji dodele Goje 11. februara u Sevilji dobiti Međunarodnu Goju, posebnu nagradu ustanovljenu pre dve godine.

Tu Goju je prošle godine dobila australijska glumica Kejt Blančet.

Francuska glumica je tokom 40 godina karijere sarađivali sa velikim rediteljima kao što su Žan-Lik Godar, Luj Mal , Mikael Haneke i Kšištof Kišlovski.

Žilijet Binoš je dobitnica brojnih nagrada, među kojima su francuski Cezar i britanska BAFTA. Dobijala je nagrade na čuvenim evropskim festivalima u Kanu, Berlinu i Veneciji.

Glumica je prošle godine nagrađena na španskom filmskom festivalu u San Sebastijanu.

Nagrada Goja španske Akademije filmske umetnosti i nauka sastoji se od male biste velikog španskog slikara Fransiska Goje . Nagrada je prvi put dodeljena 1987. godine.

Komentari

Vaš komentar