Niki Lauda za N1: Suviše bezbedna Formula 1 – nezanimljiva

Formula 1 14. okt 201711:09 > 14:30
N1

Legendarni vozač Formule 1, Austrijanac Niki Lauda za N1 je rekao da ne bi trebalo raditi više na sigurnosti Formule 1 jer bi mogla da postane nezanimljiva.

Lauda kaže da se današnja Formula 1 ne može porediti sa onom iz njegovog vremena.

„To se ne može uporediti s mojim vremenom. U moje vreme je naravno bila jako nebezbedna, ali Formula 1 se, kao i sve ostalo, u proteklih 40 godina pozitivno razvila. Previše sigurna ne može nikada biti, ali se i ne sme raditi previše na sigurnosti, jer će postati nezanimljiva. To su najbrži automobili s najboljim vozačima na svetu koji je međusobno upoređuju i gledaju ko je najbolji. To ne smemo nikada zaboraviti!,“ rekao je on.

Lauda ipak smatra da Formula 1 danas nije izgubila svoj duh, ali da bi ako bi se previše radilo na bezbednosti onda bi svako mogao da je vozi.

Upitan da li bi trebalo da se i žene takmiče u Formuli 1, on kaže: „To su me pitali… Rekao sam da ne razumem zašto žene ne voze Formulu 1. Logično je da i žene mogu da voziti Formulu 1, samo trebaju da pokušaju da počnu rano kao male voziti go carts, da se razvijaju i, ako im dobro ide, krenu u Formulu 1“.

Legendarni vozač rekao je da je Luis Hamilton najbolji vozač današnjice.

„Trenutno je najbolji, vodi u svetskom prvenstvu s 95 bodova, a treba voziti još 4 trke.Nadam se da će pobediti, ali još je dug put pred njim“, dodao je.

Lauda kaže da se, 40 godina od svoje nesreće, priseća detalja samo kada o tome razmišlja.

Upitan da li je tačno da pobjeđuje onaj koji daje gas kada svi ostali koče, Lauda je za N1 rekao: „To je uvek tako, najbolji i najbrži uvek pobeđuju.“