Meklaren generalnog direktora pronašao u Poršeu

Formula 1 10. jan 201912:56 > 12:58
Izvor: Ker Robertson/Getty Images

Ekipa Meklarena angažovala je nekadašnjeg šefa Poršea u Svetskom šampionatu izdržljivosti Andreasa Zajdla za novog generalnog direktora.

Britanski tim je pretrpeo velike promene posle razočaravajućeg starta prošle sezone, a prvi čovek Zak Braun je uspeo u nameri da ‘otme’ Zajdla Poršeu.

Zajdl u Meklaren stiže posle izuzetno uspešnog perioda koji je proveo u Poršeu, koji je vodio do velikih uspeha u Svetskom šampionatu izdržljivosti i trci 24 časa Le Mana, pre povlačenja nemačke kompanije iz te kategorije.

Iz Meklarena su najavili da će se Zajdl pridružiti timu u toku 2019. godine. Da je ostao u Poršeu, Zajdl bi preuzeo potpunu kontrolu nad aktivnostima te kompanije u auto-moto sportu.

Ovo je enormna privilegija i izazov, za šta sam u potpunosti spreman i čemu sam posvećen. Imati priliku da doprinesete zaostavštini Meklarena je posebna čast i velika inspiracija. Meklare ima viziju, vođstvo i iskustvo, ali što je najvažnije i ljude koji bi ga vratili na samo čelo, a to će biti moj apsolutni fokus i misija„, naglasio je Zajdl.

Zajld će biti zadužen za vođenje Meklarenovog tima u Formuli 1, pošto Braun smatra da ne može da se dovoljno posveti svim obavezama. Nemac će odgovarati direktno Braunu, a vodiće tri odeljenja koja će biti zadužena za vraćanje britanskog tima na pravi put. Tehnički direktor Džejms Ki, koji stiže u tim kasnije ove godine, biće zadužen za dizajn bolida. Sajmon Robert će se baviti pravljenje bolida, dok će Pol Džejms, tim menadžer, voditi aktivnosti na samoj stazi.

Inače, Zajdl je izuzetno upoznat sa Formulom 1, pošto je radio za BMW Zauber do 2009. godine. Potom je bio zadužen za povratak kompanije iz Minhena u Šampionat nemačkih turing automobila (DTM).