Nećete verovati koja zemlja želi Formulu 1

Formula 1 05. maj 201508:50 > 08:52
Getty Images Sport, Dan Istitene

Neke legendarne trke iz Evrope ustupile su svoje mesto onima iz Azije, a još jedna zemlja s najvećeg kontinenta želi da bude deo sveta najbržih bolida.

Iranska vlada odlučila je da krene u izradu staze na ostrvu Kešmu kako bi u budućnosti dobila priliku da organizuje trku Formule 1, a ukoliko se to dogodi Bliski istok će posle Bahreina i UAE dobiti još jedan grand prix.

Ali, problem je u tome što je lokacija staze samo 50 kilometara udaljena od Abu Dabija (UAE), jedne od trka Formule 1. Ipak, Iranci su uvereni u uspeh.

Formula 1 ima sjajnu budućnost u Iranu.

„Ovde je puno mladih ljudi s rastućim zanimanjem za vožnju“, izjavio je iranski potpredsednik Masud Soltanifar, a u planovima ove zemlje je to da Iran postane „najlepša destinacija ovoga sporta“.

To neće biti lako da se ostvari, jer je Iran jedna od država u kojoj je ženama zabranjeno da prisustvuju sportskim događajima na kojima su prisutni muškarci. Osim toga, neizostavan deo Formule 1 su lepe hostese i to što se vozači na postolju polivaju šampanjcem, a tako nešto u Iranu nije moguće, piše Tportal.