Morbideli: Najvažnijih 10 krugova karijere i života

Formula 1 13. sep 202016:55 > 16:59
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Italijanski motociklista Franko Morbideli rekao je da je iznenađen kako je izgledala trka za Veliku nagradu San Marina i Riminija, na kojoj je ostvario prvi trijumf u kraljevskoj klasi.

Vozač Petronasa je slavio na stazi „Marko Simončeli“ pošto je vodio praktično od starta do cilja, a otpor rivala nije imao već posle nekoliko krugova. Morbideliju je najbliži bio Frančesko Banjaja na Pramak Dukatiju, koji je bio dve i po sekunde iza njega, a na podijumu se našao i vozač Suzukija Đoan Mir.

Povezano

Moje mišljenje je da je trka prošla dobro. Imao sam dobar start, osećao sam Valentinov pritisak na početku, video sam da se odvajamo i nadao sam se da nećemo mučiti jedan drugoga. Posle nekoliko krugova sam shvatio da sam daleko ispred njega, što me je još više iznenadilo. Samo sam sebi rekao da treba da uspostavim ritam, da ga održavam i radim šta mogu, a zapravo je to što sam video bilo impresivno, pa sam u poslednjih 10 krugova mogao da razmišljam o mnogim stvarima. Bio je sjajan osećaj jer su to bili najvažniji krugovi moje karijere i života. Zabavio sam se, hvala celom timu i svima koji rade sa mnom. Nema dovoljno reči kojima bih to mogao da opišem“, rekao je Morbideli.

Italijan je istakao da nije mnogo obraćao pažnju na druge vozače, posebno Maverika Vinjalesa i Fabija Kvartarara, koji su startovali uz njega u prvom redu. Ipak, istakao je da mu je drago u kakvom društvu se našao na podijumu, iako bi voleo da je Rosi bio treći. ‘Doktor’ je trku završio na četvrtoj poziciji.

Ne zanimaju me drugi, već samo moj rezultat. U petak i subotu je izgledalo da Maverik i Fabio imaju bolji ritam, ali se samo trka računa, a srećan sam što sam tokom nje ja bio najbrži“, istakao je Morbideli i dodao, „Srećan sam zbog Peka, posle svega kroz šta je prošao, znam da mu je bilo teško, ali je radio sjajno. Čestitam mu, sjajan posao radi. Presrećan sam što je i Đoan na podijumu, ali da je bio tu i Vale to bi bio savršen dan za Akademiju“, rekao je Morbideli.

Morbideli je istakao da je u finišu trku razmišljao o svim ljudima koji su mu pomogli, ali i mučenju tokom prošle sezone, mada se trudio da ima pozitivne misli. Takođe je istakao da Rosi ima najveće zasluge za sjajne rezultate mladih italijanskih vozača od kojih je većina u njegovoj Akademiji.

Valentino je najveći vozač u istoriji, koji je odlučio da stvori okolinu za klince da odrastu i zato vidimo toliko sjajnih mladih vozača, a skoro svi dolaze iz Akademije. Naravno, ima i drugih, ali sada izgleda da su vozači iz Akademije najboli, samo ne želim to da kažem glasno, da ne ureknem. Ali, najvažnije što se desilo je to što je Valentino pokrenuo Akademiju“, otkrio je Italijan.

Ovogodišnji Moto GP šampionat se nastavlja već narednog vikenda Velikom nagradom Emilije Romanje, takođe u Mizanu.