Sebastijan Fetel diskvalifikovan

Formula 1 01. avg 202122:05 > 23:079 komentara
Sebastijan Fetel
Izvor: Lars Baron/Getty Images

Sebastijan Fetel diskvalifikovan je sa Velike nagrade Mađarske nakon što su sudije utvrdile da je u njegovom bolidu ostalo premalo goriva za uzimanje uzorka nakon trke.

Nemac je u haotičnoj trci na Hungarorignu završio drugi iza pobednika Estebana Okona što mu je bilo drugo postolje ove sezone nakon Bakua, ali FIA je tvrdila da je u njegovom Aston Martinu AMR21 ostalo samo 0.3 l goriva za uzimanje uzorka. Minimalna količina koja mora da ostane u bolidu je jedna litra.

Fetel je posle završetka trke stao na stazu pored 12. krivine jer mu je ekipa tako naredila.

“Bilo je moguće uzeti samo 0.3 l goriva prema proceduri iz članka 6.6.4 tehničkoga pravilnika,” pisalo je u saopštenju FIA. “Zato ovaj slučaj stavljam sudijama na raspolaganje jer nije u skladu s članom 6.6.2 tehničkoga pravilnika.”

Posle saslužanja FIA je odličila da diskvalifikuje nekadašnjeg svetskog šampiona.

Aston Martin: Imali smo 1,74 litra goriva 

“U rezervoaru smo imali 1,74 litra goriva. Došlo je samo do problema sa pumpom za gorivo, zbog čega smo morali da zaustavimo bolid na pisti. Znamo koliko je goriva napunjeno. Zahvaljujući meraču goriva, znamo tačno koliko je potrošeno. Budući da smo dužni da prijavimo početnu količinu goriva, možemo sve da dokažemo,“ poručio je šef Aston Martina Otmar Zafnauzer, ali očigledno da nije bio u pravu.

Član 6.6.2 nalaže da u bolidu mora biti barem jedna litra goriva za uzimanje uzorka u bilo kom trenutku trkačkog vikenda, a poslednji put takav slučaj dogodio se 2012. kada su Luis Hamilton, na VN Španije, i Fetel, na VN Abu Dhabija, bili diskvalificirani iz kvalifikacija.

Dakle, drugo mesto pripašće Luisu Hamiltonu iz Mercedesa, a treće Karlosu Sainsu junioru iz Ferarija.

U generalnom plasmanu Hamilton je povećao prednost u odnosu na Maksa Ferstapena i sada ima 195 bodova, drugoplasirani Holanđanin 187, Lando Noris ima 113, Valteri Botas 108, Serhio Peres 104…

Nemac je pod istragom i zbog majice koju je nosio posle trke.

Komentari

Vaš komentar