Luis Hamilton od sada zvanično „ser“

Formula 1 15. dec 202114:418 komentara
Luis Hamilton
Andrew Matthews/Pool via REUTERS via Guliver

Sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton na svečanoj ceremoniji u zamku Vindzor zvanično je postao vitez, i to samo tri dana pošto ga je Maks Ferstapen sprečio u pokušaju da postane rekorder po broju titula.

Povezano

Vozača Mercedesa je odlikovao Princ Čarls, nešto manje od godinu dana pošto mu je Kraljica Elizabeta II namenila titulu viteza. Britanska kraljica tradicionalno za Novu godinu odlukuje Britance koji su se tokom prethodnih 12 meseci istakli na nekom polju, a Hamilton je postao ser zbog svojih zasluga za razvoj auto-moto sporta.

Tokom prošle godine Hamilton je postao rekorder po broju trijumfa u istoriji Formule 1, pretekavši do tada neprikosnovenog Mihaela Šumahera. Legendarni Nemac je karijeru završio sa 91 pobedom, dok je Hamilton do kraja sezone rekord pomerio do 95, a tokom ove godine do 103. Takođe, britanski automobilista je u 2020. godini osvojio sedmu titulu, čime se izjednačio sa Šumaherom, a pre tri dana je bio nadomak osme, ali ga je u tome sprečio Ferstapen posle kontroverznih odluka direkcije trke u finišu poslednje trke sezone.

Hamilton pored sedam titula i 103 pobede ima i 182 podijuma i 103 pol pozicije, po čemu je takođe rekorder, ali i statistički najbolji vozač svih vremena.

Sedmostruki svetski šampion je, inače, inače, posle svoje prve titule 2008. godine, koju je osvojio kao vozač Meklarena, dobio odlikovanje MBE (Red Britanskog carstva). O tome da bi mogao da postane vitez mnogo se pričalo poslednjih godina, kako je počeo da niže titule, ali se činilo da je razlog zašto ga nema na listi to što živi u Monte Karlu i na taj način navodno izbegava plaćanje poreza, ali je Kraljica prošle godine to demantovala.

 

Komentari

Vaš komentar