Poslednja potvrda za 2023: Sardžent u Vilijamsu

Logan Sardžent
Williams Racing

Američki automobilista Logan Sardžent voziće naredne godine za Vilijams, pošto je osvajanjem četvrtog mesta u Formuli 2 osvojio dovoljno bodova za superlicencu koja mu je potrebna za mesto u Formuli 1.

Britanski tim je u ponedeljak potvrdio angažovanje Sardženta, dan po završetku sezone, a on će biti prvi američki vozač sa stalnim mestom u Formuli 1 posle 16 godina. 21-godišnjem Amerikancu će timski kolega biti Aleksander Albon.

“Pripremio sam se najbolje što mogu da bih bio najbolji mogući vozač koji mogu da budem. Nadam se da ću dobro predstavljati Vilijams, da ću ih učiniti ponosnima, ali ne osećam dodatni pritisak”, naglasio je Sardžent.

Prethodni Amerikanac koji je imao stalno mesto u Formuli 1 bio je Skot Spid, koji je branio boje Toro Rosa 2006. i 2007. godine. U međuvremenu je samo Aleksander Rosi u finišu sezone 2015. godine vozio pet trka za nekadašnji Menor. Pre Spida, poslednji Amerikanac u Formuli 1 bio je Majkl Andreti, koji je vozio veći deo šampionata 1993. godine uz Aertona Senu u Meklarenu, pre nego što je ostao bez mesta u timu tri trke pre kraja sezone.

Upitan da li je to što je Amerikanac bio faktor što je dobio mesto, Sardžent je rekao:

“Volim da mislim da je to samo srećna slučajnost. Uložio sam vredan rad u poslednjih ne znam koliko godina, odselio sam se u Evropu kada sam bio mlad da bih ispunio ovaj san. Verujem da sam imao veoma dobru karijeru u nižim kategorijama, sada zatvaram to poglavlje i idem ka sledećem”.

Vilijams je prošlog meseca objavio da će Sardžent dobiti mesto u timu naredne sezone ako dođe do superlicence, što je učinio zahvaljujući četvrtom mestu u Formuli 2. Mladi Amerikanac je, inače, već duže vreme deo juniorskog programa za razvoj mladih igrača.

Naredna sezona Formule 1 startuje Velikom nagradom Bahreina 5. marta i moći ćete da je pratite ekskluzivno na kanalima Sport Kluba.

Komentari (0)

Vidi sve komentare