Pretnje smrću vozačima Red Bula posle Velike nagrade Brazila

Formula 1 17. nov 202214:591 komentar
Maks Ferstapen i Serhio Peres
Izvor: REUTERS/Carlos Perez Gallardo/Pool

Ekipa Red Bula je u saopštenju navela i podatak da su njihovim vozačima Maksu Ferstapenu i Serhiju Peresu pretili smrću, posle svega što se dogodilo na Velikoj nagradi Brazila u Sao Paolu.

Poznato je da Holanđanin nije ispoštovao naređenje iz boksa da propusti Peresa u završnici, pošto je ovome svaki bod bitan u borbi za drugo mesto na kraju sezone. Uoči poslednje trke u Abu Dabiju, koja je na programu predstojećeg vikenda, Peres i Lekler imaju po 290 bodova, s tim što je vozač Ferarija u prednosti zbog tri pobede ostvarene u sezoni.

U saopštenju za medije, ekipa Red Bula je podvukla da su unutrašnji klupski timski problemi razrešeni iza zatvorenih vrata, ali i da su razočarani pretnjama smrću i drugim uvredama upućenim Ferstapenu, Peresu i njihovim porodicama na društvenim mrežama.

„Kao tim dozvolili smo nekoliko grešaka u Brazilu. Nismo predvideli situaciju koja se odigrala u poslednjem krugu i nismo pripremili strategiju za takav razvoj situacije. Nažalost, Maksu je naređeno da propusti Čeka na izlasku iz poslednjeg skretanja, bez vremena da se objašnjava razlog za takav manevar. To je stavilo Maksa, koji je uvek bio otvoren i pošten timski igrač, u neprijatnu situaciju, u kojoj uopšte nije imao vremena za reakciju, što nije bila naša ideja“.

„Posle trke, Maks je pričao časno i otvoreno, što je bilo dovoljno obojici pilota da reše problem. Ekipa je prihvatila razloge, koje je Maks istakao, a taj razgovor je bio iskren i više neće biti komentara na ovu temu.“

„Događaji koji su usledili na društvenim mrežama su neprihvatljivi. Onlajn odnos prema Maksu, Čeku, ekipi, našim porodicama bio je šokantan i tužan, a nažalost, mi kao sport se prečesto suočavamo sa takvim stvarima. Za takvim stavovima nema mesta na takmičenjima ili društvu u celini. Moramo svi da budemo bolji!“

„Na kraju dana, to je sport, ovde smo svi došli da se takmičimo. Pretnje smrću, jezik mržnje i slično, neće biti tolerisani. Cenimo dobrodošlicu i želimo da to bude bezbedno okruženje za rad i zabavu. Nasilje mora da prestane“, navodi se u saopštenju Red Bula.

Komentari

Vaš komentar