FIFPro: FS Grčke ucenjuje igrače, podržavamo štrajk

Fudbal 11. dec 201517:41 > 17:43
Getty Images Sport, Mark Nolan

Na godišnjem kongresu FIFpro je nakon javnog glasanja delegata odlučio da pruži podršku grčkom sindikatu fudbalera i podrži pravo igrača u ovoj zemlji na štrajk.

Grčki sindikat profesionalnih fudbalera pozvao je igrače na štrajk nakon što je Fudbalski savez Grčke odbio da osnuje fond kroz koji bi se igračima isplaćivao novac ako njihovi klubovi budu izbačeni iz takmičenja zbog finansijskih razloga, što je u ovoj zemlji postao čest problem.

Plan je bio da Sindikat fudbalera u saradnji sa ligama i Savezom osnuje fond koji bi igračima koji ostanu bez angažmana jer im je klub ugašen zbog finansijskih problema isplaćivao unapred predviđene sume novca. Za igrače iz prve lige bilo bi isplaćivano po 15.000 evra godišnje, a za igrače iz druge lige po 8.000 takođe na godišnjem nivou.

Sindikat je zakazao štrajk za sledeću sedmicu (od 15. do 17. decembra) kada su na programi mečevi u Kupu. Ovu odluku podržali su igrači reprezentacije kao i ministar sporta Stavros Kontonis.

FS Grčke ne da nije ispunio dogovor, nego je pripretio oduzimanjem bodova klubovima čiji igrači stupe u štrajk.

Finansijski direktor grčkog sindikata, Stramatis Sirigos sastao se sa ministrom sporta nakon čega je dao i kratku izjavu:

„Sve što smo najavili je u okviru naših prava na štraj i zbog toga je nejasno i nezamislivo zašto Savez pokušava da ucenjuje igrače i klubove pretnjom oduzimanja bodova.“

Dogovor o osniovanju fonda postignut je pre dve godine, a u maju je sindikat kao krajnji rok za ispunjenje dogovora odredio 30. jun ove godine. I pored toga što su klubovi do sada na račun fonda uplatili preko 300.000 evra, savez i liga nisu potpisali potrebna dokumenta kako bi fond zaživeo.

„Štrajk će trajati koliko bude potrebno, sve dok fond ne postane stvarnost.“

Sirigos se zahvalio ministru i FIFPro organizaciji na podršci.