UEFA: Podržavamo Platinija

Fudbal 12. dec 201518:44 > 18:45
Getty Image Sport, Paolo Bruno

U Parizu je u četvrtak održana poslednja ovogodišnja sednica Izvršnog komiteta UEFA.

Između ostalog, konstatovano je da predsednik Evropske kuće fudbala Mišel Platini neće prisustvovati žrebu za Evropsko prvenstvo 2016, objavljeni su detalji o nagradnom fondu za predstojeće Evropsko prvenstvo u fudbalu, ali i najavljeno glasanje o tehnologiji na gol liniji za 2016.

U danu kada je Sud za sportsku arbitražu odbacio žalbu Mišela Platinija na devedesetodnevnu suspenziju, na održanom sastanku Izvršnog komiteta UEFA donete su odluke o nagradama za učesnike na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Ukupni nagradni fond biće 301 milion evra, skoro pa duplo više u odnosu na 2012. Kada je nagradni fond bio 196 miliona. Pobednik će zaraditi 27 miliona evra.

Đani Infantino, generalni sekretar UEFA, nakon sastanka je prokomentarisao i stanje u Evropskoj kući fudbala i odbacivanje žalbe Mišela Paltinija pred Sudom za sportsku arbitražu.

„Mislim da nije vreme da saučestvujemo u bolo kakvoj vrsti spekulacija. Sve naše aktivnosti odvijaju se po planu. UEFA funkcioniše i radi, a Izvršni komitet je danas samo notirao ovu odluku. Svi imamo nadu i želju da će proces biti brz. Podržavamo Mišela Platinija u njegovim nastojanjima da ima pravično suđenje i priliku da skine ljagu sa svog imena. Sve ostalo su spekulacije u kojima mi ne želimo da učestvujemo“.

Najavljeno je da će Izvršni komitet naredne godine raspravljati i glasati o uvođenju tehnologije na gol liniji u takmičenjima pod okriljem UEFA.