Ovisnost o kockanju veliki problem profesionalnih sportista

Fudbal 03. dec 201419:29 > 19:30
Izvor: Getty Images Sport, Lars Baron

Profesionalni fudbaleri i igrači kriketa imaju tri puta veće šanse da postanu ovisnici o kockanju od prosećnog maldog čoveka. Bliži su ovom problemu ukoliko imaju mala primanja.

Ovo su rezultati istraživanja na temu „profesionalni sportisti i problem ovisnosti o kocki“ koje je sprovela i objavila Federacija profesionalnih sportista (PPF).

Istraživanje je pokazalo da bi 6.1% sportista moglo da bude stavljeno u kategoriju „problematični kockar“ u odnosu na 1.9% mladića iz opšte populacije. takođe, saznajemo i da je samo četvrtina ispitanih sportista pravilno informisanju o kockanju kao problemu ovisnosti, ali 89% njih kaže da su im informacije koje su dobili bile od pomoći.

Predsednik PPF, Brendon Batson, opisao je ove rezultate kao „zabrinjavajuće“.

„Hitno moramo da počnemo otvoreno da govorimo o problemu kockanja u sportu. Sportisti su rizična grupa, i svi ljudi koji su u profesionalnom sportu imaju odgovornost da brinu o ovim mladim ljudima.“

„Svi zajedno moramo da radimo na pronalaženju načina da se obrazovanje sportista o ovom problemu omasovi, a da oni koji su već u problemu dobiju potrebnu pomoć u lečenju.“

U istraživanju je učestvovalo 170 profesionalnih fudbalera i 176 igrača kriketa koji su anonimno popunjavali upitnike.