Španija: Izbacivanje klubova koji sarađuju sa huliganima

Fudbal 04. dec 201414:31 > 14:31
Izvor: Getty images by Denis Doyle

Predsednik Španske fudbalske lige (LFP) Havijer Tebas najavio je danas iskorenjivanje ekstremnih navijačkih grupa, tako što planira da kazni klubove koji sa njima sarađuju izbacivanjem iz lige, ili oduzimanjem bodova.

Tebas je precizirao da namerava sa sastavi listu klubova koji sarađuju sa radikalnim navijačkim grupama i predložio je da oni budu kažnjeni „oduzimanjem bodova, ili izbacivanjem“.

Predstavnici Lige, Španske fudbalske federacije i Komiteta za bezbednost u sportu sastaju se danas kako bi osmislili strategiju za proterivanje „ultrasa“ sa stadiona. 

Tebas je naglasio da se pripremaju i kaznene mere za verbalno vređanje na stadionu, koje po njegovom mišljenju direktno vodi u fizičko nasilje. Tebas je, takođe, izjavio da je Liga odlučila da otpusti bivšeg predsednika Deportiva iz La Korunje Augusta Lendoira posle saznanja da je on prisustvovao sahrani ultra navijača ubijenog u obračunu dve suparničke navijačke grupe u Madridu u nedelju.

Četrdesettrogodišnji navijač Deportiva Fransisko Havijer Romero Taboada pretučen je u nedelju na smrt, kada je u sukobu sa navijačima Atletika zadobio teške povrede glave, a potom je pretrpeo i srčani udar i hipotermiju, pošto je bačen u reku Mansanaras. Lekari su u bolnici pokušali da ga reanimiraju, ali su posle nekoliko sati samo mogli da konstatuju smrt.