Upoznajte najboljeg golgetera u evropskim ligama

Fudbal 04. dec 201420:35 > 20:37
Izvor: YouTube printscrean

Igrač Slavije iz Praga, Jozef Bican, igrač je sa najviše postignutih golova u jednoj evropskoj ligi.

Rekord Lea Mesija od 253 gola postignuta u Primeri, naveo nas je da malo istražimo ko je postigao najviše golova u jednoj evropskoj ligi. I došli smo do Bicana! Postigao je na ligaškim utakmicama čak 518. Za jedan više od slavnog Ferenca Puškaša! 18 golova postigao je u najjačoj ligi Austrije, a 500 u Čehoslovačkoj! Igrao je i kada je zagazio u četrdesete, a u karijeri je postigao više od 800 golova.

Pred kraj života znao je da kaže:

„Često sam slušao priče kako je u moje vreme bilo lakše postizati golove. Ali, šanse da postignete pogodak bile su iste i pre sto godina, i biće iste i za sto godina od sada. Situacija je uvek ista, i svi će se složiti da prava šansa mora da se pretvori u gol. Kada sam imao pet šansi, postizao sam pet golova, kada sam imao sedam – postizao sam sedam.“

Jozef Pepi Bican rođen je u Beču 25. septembra 1913. Roditelji su mu bili Česi. Otac Frantiček, bio je fudbaler i preminuo je od, na utakmici zadobijene povrede bubrega. Majka Ljudmila ga je odgajala sama, u velikom siromaštvu. Često je govorio da mu je u dobroj kontroli lopte pomoglo to što kao dečak nije imao obuću. Igrao je za Rapid i Admiru iz Beča, kao i za nacionalni tim Austrije tridesetih godina minulog stoleća. Mogao je da istrči 100 metara za 10,8 sekundi, što ga svrstava među najbrže sportiste tog vremena.

Ako je visoki, markantni napadač plenio srca navijača u austrijskoj ligi, možete tek da zamislite u kakav se fenomen pretvorio kada je došao u Slaviju iz Praga 1937. godine. Na 217 mečeva u prvoj ligi Čehoslovačke, od 1937. do 1948. postigao je 395 golova, anastavio je da trese mreže i pedesetih godina u dresovima Vitkovice, Hradec Kralove i Dinama. Stigao je do magičnog broja 500 u Čehoslovačkoj.

Njegovo mesto u istoriji Slavije ispisano je najlepšim zlatnim slovima. U septemvru 2013, klub je proslavio 100 godina postojanja, a igrači su nosili dresove koji su imali repliku Bicanovog potpisa. Deset sezona za redom, Pepi je bio najčuvaniji igrač u čehoslovačkoj! Kasnije je radio i kao trener, u Slaviji i nekolicini drugih klubova, ali svi ga pamte kao igrača.

„Pepi je bio igrač sa svim kvalitetima koje ima jedna fudbalska zvezda“, prisetio se Jan Andrejkovič, Bicanov saigrač. „Izuzetna tehnika, obema nogama, Neverovatna sposobnost da postigne gol glavom, perfektna poziciona igra, a iznad svega neviđen golgeter.“

Sve i kada bi Mesi igrao do 42. godine, kao Pepi, teško da bi uspeo da stigne do 518 golova.

Jozef Pepi Bican preminuo je u 89. godini, 12. decembra 2001. godine.