Vrbanović: HNS nije fantomska organizacija

Fudbal 05. dec 201414:16
Dragan Matić/CROPIX

Izvršni predsednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović u petak je odbacio optužbe na račun HNS, koje su se proteklih dana mogle čuti u hrvatskoj javnosti, a posebno od predstavnika Hajduka.

„Mi nismo fantomska organizacija nastala na Siciliji kako su nas etiketirali. Ovde su na konferenciji za novinare i predstavnici županijskih saveza, koji rade kao volenteri i koji žele pokazati da stoje iza fudbalske organizacije, jer osnovne članice Saveza jesu županijske organizacije“, izjavio je Vrbanović, dodavši kako za one koji šire netrpeljivost nema mestu u HNS.

Vrbanoviću su društvo na konferenciji za medije pravili predstavnici 14 županijskih saveza, njihovi predsednici ili generalni sekretari.

U zaključima sa sednice Međužupanijskih odbora, koji su podeljeni novinarima, insistira se da se svi problemi rešavaju institucionalnim putem, odnosno unutar tela i organa HNS. Takođe, poziva se rukovodstvo Hajduka da se uključi u rad županijskog saveza i tela HNS, te da putem njih iznosi predloge za rešavanje problema u fudbalu.

Ističe se da se neće dopustiti unošenje haosa u HNS ultimatumima i pritiscima izvan inistitucija Saveza, te se daje puna podrška rukovodstvu i telima HNS. Takođe, osuđuje se huliganizam, nasilje na stadionima i govor mržnje i daje se podrška državnim institucijama u borbi protiv takvog ponašanja i predlaže se sastanak sa predstavnicima MUP-a i Ministarstva pravde, obrazovanja i sporta radi pronalaženja optimalnog rešenja za dobrobit fudbala.

Novinare je zanimalo i kada će se predsednik HNS Davor Šuker, koji se poslednje dve nedelje skrivao od javnosti, vratiti iz Tajlanda, a Vrbanović je kazao da će to biti u subotu.

Cropix/Mario Todorić

U poslednje dve nedelje situacija u hrvatskom fudbalu je uzavrela, a sve je počelo tako što su 22. novembra igrači Hajduka odbili da igraju derbi protiv Dinama. Tim potezom fudbaleri Hajduka su se solidarisali sa svojim navijačima, od kojih je većina odbila da uđe na južnu tribinu maksimirskog stadiona, nakon što je pripadnicima Torcide koji se nalaze na tzv. „crnoj listi“ zabranjen ulaz.

Nedelju dana kasnije na protesnom skupu na splitskoj Rivi, na kojem se okupilo oko 30.000 ljudi, navijači i predstavnici Hajduka zatražili su ostavku celog rukovodstva HNS i uspostavu pravednijih odnosa u vrhu
hrvatskog fudbala tako da i Hajduk dobije ravnopravan tretman.

Ove nedelje predstavnici Hajduka i Grada Splita su se na sastanku s ministrima uprave i obrazovanja i sporta, Arsenom Baukom i Vedranom Mornarom, zatražili izmene Zakona o sportu kojima bi se na pravedniji način birali zastupnici u telima sportskih organizacija i izmene spornog članka Zakona o sprečavanju nereda na sportskim borilištima kako bi se sprečilo da organizatori sportskih događaja sastavljaju tzv. „crne liste navijača“.