Čelnici FIFA ubuduće podležu zakonu Švajcarske

Fudbal 05. dec 201416:13 > 16:13
Izvor: Getty Images Sport, Harold Counningham

Čelnici 60 međunarodnih sportskih organizacija, među kojima i FIFA, ubuduće će biti podložni zakonima Švajcarske, što znači da će moći da odgovaraju za eventualne optužbe za pranje novca.

Set zakona koji bi sledećeg petka trebalo da usvoje parlamentarci Švajcarske nosi ime „Leks FIFA“.

Po tom zakonu će se predsednik FIFA Sep Blater i ostali sportski zvaničnici kao što je čelnik Međunardnog olimpijskiog komiteta Topmas Bah, tretirati kao „osobe koje su politički izložene“, što u prevodu znači osobe koje mogu da budu zloupotrebljene za pranje novca.

Kampanju za nadzor velikih sportskih organizacija od 2010. vodi Rolan Buhel, koji kaže da je zabrnut jer „negativni novinski naslovi u vezi ovih sportskih organizacija mogu da naruše imidž Švajcarske“.

Getty images by Harold Cunningham

Poslednji skandal je optužba za korupciju u procesu izbora domaćina Mundijala 2018. i 2022, u Rusiji odnosno Kataru.

Sedište FIFA smešteno je u građevini vrednoj 250 miliona dolara, koja je većim delom ukopana u brdo koga zovu „brdo dividende“ – jer navodno njegovi stanovnici mogu da žive samo od godišnjih prihoda koje imaju od akcija.

Među ostalim velikim sportskim organizacijama smeštenim u Švajcarskoj su Svetska antidoping agencija i Međunariodna biciklističcka unija.