Tebas najavljuje kazne za klubove koji ne izbace ultrase

Fudbal 05. dec 201418:34 > 18:37
Izvor: Getty Images Sport, Dave Thompson

Havijer Tebas, predsednik španskih fudbalskih liga, istakao je svoju čvrstu rešenost da se obračuna sa huliganima na stadionima u svim španskim ligama, pa je tako najavio i kazne, oduzimanje poena ili čak izbacivanje klubova u niži rang ukoliko ne zabrane najkstremnijim ultrasima ulazak na stadione.

Tebas je istakao da udruženje profesionalnih liga ima podršku i od vlade, ali i o d većine klubova, a sve je ubrazano počelo da se dešava nakon tragične smrti navijača Atletiko Madrida, nakon čega je Deportivo zabranio ulazak na stadion celoj jednoj grupi navijača.

U utorak je i Atletiko Madrrid potvrdio da su zabranili dolaske na Visente Kalderon ultrasima koji sebe zovu „Frente Atletico“.

Tebas je izrazio želju da svi klubovi postupe kao Atletiko i Deportivo, a u suprotnom bi se mogli suočiti sa kaznama.

„Napravićemo zvanični popis svih ultras grupa. Klubovi koji ih podrže direktno ili indirektno snosiće novčane kazne, ali bi moglo doći i do oduzimanja poena pa čak i izbacivanja u niže lige. Utvrdićemo i strategiju za obračun sa ovim grupama i njihovo proterivanje sa stadiona“, rekao je Tebas.

Getty Images Sport, Gonzalo Arroyo Moreno

„Ne znam da li smo zakasnili, ali osećam se odgovorno kao predsednik lige.“

„Od sviju zahtevam samokritičnost. Od španske Federacije, ministarstva za sport, policije, navijača, klubova i medija. Nadam se da nikada više nećemo zakasniti sa reakcijom!“

Barselona, Real Madrid i Espanjol su samo neki od klubova koji su ranijih godina zabranili ultras grupama dolazak na stadion. Nekadašnji predsednik Deportiva, Cezar Avgustin Lendoiro, suspendovan je sa mesta ambasadora španske lige nakon što se saznalo da je bio na sahrani navijača koji je preminuo nakon nereda u Madridu. Razlog je jednostavan – španski mediji su izvestili da je taj navijač bio član „Raizor Blues“ ultras grupe i da je i sam bio huligan. Tebas smatra da je suspenzija Lendoira sasvim razumna, jer sportski funkcioner ne bi smeo da bude u bilo kakvoj vezi sa huliganima.

„Ne zaboravite da nismo prihvatili da se u čast stradalog održi minut ćutanja, a Lendoiro mu je otišao na sahranu. Rekao sam mu da, ukoliko ima neke veze sa porodicom, svou poštu stradalom čoveku oda privatno. Nije mi trebao ni sekund da donesem odluku o suspenziji!“