Infantino: Video asistenti neće uništiti fudbal

Fudbal 02. sep 201615:03 > 15:05
Getty Images

Predsednik FIFA Đani Infantino je mišljenja da pomoćne sudije u ulozi video asistenata neće „kanibalizovati“ fudbalsku igru, kao i da će primena nove tehnologije umanjiti greške glavnih arbitara.

Švajcarac je bio impresioniran eksperimentalnom upotrebom VAR tehnologije (Video Assistant Referees) na prijateljskom meču između Italije i Francuske u Bariju (1:3). Glavnom arbitru Bjornu Kujpersu je pomagao tim asistenata koji su sporne situacije pratili preko video snimka, dok on nije imao uvid u njih. Kujpers je prilikom svakog dešavanja na terenu radio vezom obaveštavan o ispravnosti donesene odluke.

„ VAR ili neka druga tehnologija neće zameniti pomoćne sudije na terenu. Mi ne želimo da kanibalizujemo fudbalsku igru. VAR će samo zaštititi sudije i pomoći fudbalu. Posle ovog veoma prijatnog iskustva ćemo videti kako će se pokazati dalja testiranja“, rekao je zadovoljno Infantino.

Predsednik FIFA je istakao da tehnologija neće imati negativan uticaj na tok fudbalskih utakmica, a da će se smanjiti broj incidenata gde milioni navijača vide sudijsku grešku, a on ne može da reaguje. Predviđeno je da se sa VAR testiranjima nastavi do 2018. godine kada će Bord, koji propisuje međunarodna pravila fudbala, odlučivati o njegovom uvođenju ili odbacivanju.