Infantino predlaže: Mondijal od 48 ekipa!

Fudbal 03. okt 201622:04 > 22:06
Claudio Villa/Getty Images

Predsednik FIFA Đani Infantino izneo je novi predlog po kome bi na Svetskim prvenstvima učestvovalo 48 reprezentacija. Švajcarac je u kampanji za izbor na mesto čelnog čoveka "Svetske kuće fudbala" predlagao format od 40 timova, u odnosu na sadašnje 32 reprezentacije, ali je sada revidirao prvobitni plan.

Infantinov predlog sadrži još revolucionarniju promenu, a to je da bi 16 ekipa završilo učešće posle samo jednog „nokaut“ meča, dok bi preostale 32 selekcije nastavile po starom sistemu.

„Ovo su ideje koje traže najbolje rešenje, o njima ćemo razgovarati u narednim mesecima, a sve ćemo odlučiti u toku 2017. godine. Iznosimo predloge, pa ćemo videti koji je najbolji“, rekao je Infantino na Serhio Arboleda univerzitetu u Bogoti, što su preneli kolumbijski mediji, a dobilo je i potvrdu od portparola FIFA.

Kako se navodi u izveštaju iz Kolumbije preliminarna nokaut-faza bi uključila 32 ekipe, od kojih bi 16 boljih igralo u grupnoj fazi. Ostale ekipe bi se direktno plasirale u grupnu fazu. Da li će Infantinov predlog dobiti podršku znaće se već u januaru kada bude zasedao Savet FIFA.

Đani Infantino je na mesto predsednika FIFA izabran u februaru, na mesto Sepa Blatera, koji je suspendovan na šest godina iz fudbalskih aktivnosti zbog učešća u koruptivnim delatnostima.